fbpx
Introvertált

7 jel, hogy introvertált vagy

Read Time:4 Minute, 55 Second

 

 

Ha félénk vag, akkor introvertált is?
Biztos vagyok benne, hogy te is hallottad már ezt a kérdést. Tegyük tisztába rögtön az elején!

Az, hogy introvertált vagy egyáltalán nem jelenti azt, hogy félénk is vagy. Bár igaz, hogy az introvertáltak nem szeretik a túl sok interakciót, de ennek oka nem a félénkségben keresendő. Sokkal inkább abban, hogy az ilyen személyiségű emberek elfáradnak a nyüzsgésben és a pörgésben. Olyan, mintha lemerülne az akkumulátoruk. Szükségük van visszavonulásra, hogy feltöltődjenek. Emiatt gyakran csendesnek és visszahúzódónak tűnnek mások szemében. És talán innen ered az a tévhit is, hogy szerények vagyunk.

Introvertáltként én sem mondanám magam szerénynek. Az igaz, hogy szeretek gondolkodni, mielőtt beszélek. Fontos számomra, hogy utána tudjak járni annak, amit kimondok, mielőtt kimondom. Emiatt nem is vagyok túl közlékeny az elején, kifejezetten nem szeretem az ötletbedobálós megbeszéléseket. Én olyankor figyelek és gondolkodom. Igen, emiatt talán félénknek tűnök.

 

Mit jelent introvertáltnak lenni?

 

Véleményem szerint az introvertáltat elsősorban az különbözteti meg az extrovertált emberektől, hogy máshonnan nyerik az energiájukat. Az introvertáltak olyanok, mint az akkumulátor. Csendben feltöltődnek. Az extrovertáltaknak pedig a töltődéshez is interakció szükséges, vagyis ők onnan nyerik az energiájukat, hogy emberek között vannak, nyüzsögnek, pörögnek.

De ne feledd! Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Az a fontos, hogy ismerd meg önmagad, ismerd fel, ha introvertált vagy azért, hogy olyan életet tudj kialakítani, ami passzol a személyiségedhez. Illetve olyan vállalkozást építhess, ami hozzád igazodik.

Gondold végig, hogy melyik jellemző rád:

  • szereted az időd nagy részét emberekkel tölteni vagy szívesebben vagy egyedül, elmélyülve a gondolataiddal?

Az introvertált emberekre jellemző, hogy inkább befele fordulnak, a belső gondolataikra, érzéseikre és hangulataikra koncentrálnak ahelyett, hogy külső ingereket keresnének.

Úgyhogy ha úgy érzed, hogy egy fárasztó nap után te inkább becsuknád magad mögött az ajtót egy finom teával és egy jó könyvvel, esetleg a családtagjaiddal mennél egy hosszú sétára, akkor te inkább az introvertáltak táborát erősíted. Ha egy fárasztó nap után úgy engeded ki a gőzt, hogy beülsz valahová a barátaiddal, akkor nagy valószínűséggel közelebb állsz a skála extrovertált végéhez.

Én azt tapasztalom, hogy minden ember valahol az introvertált-extrovertált skálán helyezkedik el, és csak nagyon ritka esetben igaz az, hogy valaki 100%-ban egyik vagy a másik.

 

7 jel, amiből észrevehet, ha introvertált vagy

 

Hogy könnyebb legyen beazonosítani, hoztam 7 jelet, amit ha felismersz magadon, akkor biztos lehetsz benne, hogy te inkább introvertált vagy. Nézzük melyek ezek!

 

1. jel: Ha túl sok ember vesz körül, akkor úgy érzed leszívják az energiád

 

Egy húzós munkanap után úgy érzed, hogy magányra vágysz?
Egy konferencia vagy találkozó képes úgy lemeríteni, hogy azt érzed aznap már semmire nem vagy képes?

Ez az első jel kulcsfontosságú, hiszen ahogy korábban írtam az introvertáltakat lemeríti a túl sok interakció, míg az extrovertáltak erőt nyernek belőle. Ezért van, hogy ők egy nehéz nap után szívesebben ülnek be valahova a barátaikkal.

 

2. jel: Élvezed a magányt

 

Szeretsz egyedül lenni?
Alig várod, hogy elmerülj egy jó könyvben?
Ne félj, ez nem azt jelenti, hogy valami baj van veled és úgy fogsz megöregedni, mint egy remete, aki senkit nem akar látni.

Biztos vagyok benne, hogy te is élvezed a társaságot, de elsősorban olyan emberekét, akik közel állnak hozzád, akikkel értékes beszélgetéseket tudsz folytatni. Ha téged is kimerít az üres csevegés, akkor nagy valószínűséggel introvertált vagy.

 

3. jel: Szűk baráti társaságod van

 

A legtöbb introvertált szűk baráti körrel rendelkezik, amelyet mély, hosszan tartó barátságok jellemeznek. Úgyhogy ha te is szívesebben töltöd az időd kisebb társaságban, kerülve az üres locsogást, akkor jó eséllyel introvertált vagy.

 

4. jel: A túl sok inger miatt nehezen koncentrálsz

 

A túl sok inger lemeríti az introvertáltakat. Egy idő után megfigyelheted magadon, hogy nem tudsz koncentrálni és túlterheltnek érzed magad. Ezért, ha te is inkább egyedül, csendben és elmélyülve dolgozol, akkor közelebb állsz az introvertált személyiséghez, mint az extrovertálthoz.

 

5. jel: Olyan munkát végzel szívesen, ami függetlenséget ad

 

Talán az előző pontok alapján ez nem meglepő, hiszen megállapítottuk, hogy az introvertáltakat lemeríti a túl sok interakció. Ha te is ilyen vagy, akkor biztosan nem vonz egy zsúfolt irodában végezhető munka, mert annak tuti az lesz az eredménye, hogy ebédidőre úgy érzed magad, mint akit kifacsartak.

 

6. jel: Öntudatos vagy

 

Introvertáltként sok időt töltesz azzal, hogy mögé láss a dolgoknak, megérts minden folyamatot. Éppen ezért szeretsz befelé fordulni, sok időt tölteni a saját belső tapasztalataid vizsgálatával.

Az önismeret és az öntudat fontos az introvertáltak számára ahhoz, hogy megértsék tetteik mélyebb értelmét. Úgyhogy ha te is azt figyelted meg magadon, hogy szeretsz mélyreható ismereteket szerezni magadról, akkor ez egy újabb jele annak, hogy introvertált lehetsz.

 

7. jel: Megfigyelés útján tanulsz

 

Amíg az extrovertáltak szívesen ugranak bele ismeretlen helyzetekbe, szívesen próbálják ki magukat, addig az introvertáltak inkább megfigyelés útján tanulnak.

Ha introvertált vagy, akkor rád is jellemző lehet, hogy szeretsz otthon egyedül felkészülni, gyakorolni, fejleszteni a saját képességeidet és készségeidet, és majd akkor mutatod meg mindezt másoknak, ha kellő magabiztosságot szereztél. De akkor aztán nem tart vissza semmi.

 

Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy ezeket a jeleket csupán azért gyűjtöttem össze, hogy kiindulópontot adjak neked ahhoz, hogy felismerd, ha te is introvertált vagy. De ne gondold, hogy ez a kérdés csak fekete vagy csak fehér lehet. Egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál.

 

A célom ezzel a cikkel az volt, hogy elgondolkodj és tudatosítsd önmagadban, ha te is introvertált vagy. Mert ennek a vállalkozói életben is nagyon nagy szerepe lehet.

Nem is gondolnád, de lehet, hogy azért nem voltak sikeresek az általad próbált marketing eszközök, mert egyszerűen nem passzoltak a személyiségedhez.

Hidd el, hogy ha tudatosan odafigyelsz erre, és olyan eszközöket választasz, amelyek igazodnak hozzád, akkor szárnyalni fogsz!

Ha szeretnéd, akkor segítek neked ebben!
Kattints az alábbi képre és iratkozz fel a heti Csendes tippekre!
Most a feliratkozásod mellé ajándékba elküldöm neked az egyik ingyenes e-bookomat, amelyben 5 olyan marketing eszközt ismerhetsz meg, ami akkor is működik, ha introvertált vagy!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.