fbpx
Blog

4 tipp, hogy hatékonyabb legyél!

Read Time:3 Minute, 34 Second

 

Amikor elhatároztad, hogy vállalkozó leszel és saját magad osztod be az idődet, akkor nem erre számítottál, igaz?

Business coachként sok kisvállalkozóval találkozom, akik csak a vállalkozásuk indítása után szembesülnek azzal, hogy bizony az időbeosztás egy sarkalatos pontja a vállalkozói életnek.

Nem könnyű jól gazdálkodni az idővel. Ha introvertáltként vállalkozol, akkor pedig az időgazdálkodás mellett az energiagazdálkodásodra is figyelmet kell fordítanod. Hiszen bennünket sokkal hamarabb lemerít a túl sok interakció.

De ne keseredj el! Hoztam ma 4 tippet, amivel hatékonyabban vállalkozhatsz. Nem csak akkor, ha introvertált vagy!

 

1.tipp: Teljesen némítsd le a telefonodat!

 

Lehet, hogy most felhúzod a szemöldöködet és azt mondod, hogy ez mekkora butaság. De kérlek tegyél egy próbát. Csak egyetlen napig figyelj oda arra, hogy mennyi időd megy el azzal, hogy gyorsan megnyitod az Instát, csak átpörgetsz néhány Tiktokvideót, megnézed az ismerőseid nyaralós képeit, és válaszolsz néhány messenger üzenetre.

Ha becsülettel végigcsinálod az egy napot így, meg fogsz lepődni.

Nagyon sok időnk elmegy ilyenekkel. Sok értékes perc, óra úgy, hogy közben nem haladsz a céljaid felé.

Úgy tudsz igazán koncentrált és produktív lenni, ha nem hagyod, hogy az értesítések, üzenetek és különböző megszólaló jelzések eltereljék a figyelmedet.

Nem azt mondom, hogy szigeteld el magad teljesen. Csupán arra bíztatlak, hogy jelölj ki idősávokat, amikor megengeded magadnak az ilyen típusú tevékenységeket. És arra is jelölj ki határokat, hogy mikor nem nézel rájuk.

Javaslom, hogy alakíts ki egy ütemtervet, amelybe beletervezed a pihenéseket és a fókuszált munkát is.

Nézd végig a napi feladataidat, határozd meg, hogy egy-egy feladatra mennyi időt szeretnél szánni, és írd be a naptárba. Lehet olyan, mint egy órarend, ahol megvannak a tanórák és a szünetek.

Igen, jól olvastad! A szüneteket is be kell tervezni. Különösen nekünk introvertáltaknak, hiszen bennünket hamarabb kimeríthet a túl sok interakció.

 

2.tipp: Egyszerre egy feladatra koncentrálj!

 

Tudom, hogy csábító a multitasking. De egyáltalán nem való mindenkinek.

Ha úgy érzed, hogy egész nap pörögsz, de a nap végén még sincs eredmény, akkor ideje átgondolni a feladataid ütemezését.

Ha megfogadtad az első tippet és kijelöltél aktív sávokat a napodban, akkor itt az ideje, hogy konkrét feladatlistát készíts.

Írd össze a napi teendőidet akár előző nap este, akár aznap reggel. Ahogy neked megfelelő. Bontsd a nagyobb projekteket kisebb feladatokra, ezeket listázd ki és haladj sorban. Egyszerre egy feladatra koncentrálj, és ne kezdj bele újba addig, amíg nem végeztél.

Gondolj csak bele, hogy mennyire nem hatékony, ha például egy ügyféllel való telefonbeszélgetés közben át akarod futni az e-mailjeidet. Ez nem működik. Vagy az ügyfélre koncentrálsz, vagy az e-mailekre. Együtt nem lesz hatékony.

 

3.tipp: Használj projektmenedzsment rendszert!

 

Nagyon sok ingyenes feladatkezelő alkalmazás érhető el. Például az Asana. Ezek az alkalmazások sokkal egyszerűbbé tudják tenni a feladataid kezelését.

Női vállalkozóként például nem csak a munkával kapcsolatos feladatokkal érdemes tervezni, hanem a családi teendőket is számításba kell venni. Mióta úgy tervezem a napjaimat, hogy ezek is helyet kapnak az ütemtervben, sokkal hatékonyabb vagyok. Óriási teher kerül le a vállamról, hiszen nem kell napközben azon aggódnom, hogy mikor fogok főzni vagy egyéb feladatot elvégezni, mert pontosan tudom, hogy hol lesz helye a napomban. Így fókuszáltan tudok dolgozni, illetve az egyéb teendőim közben sem azon aggódom, hogy valamit elfelejtettem.

 

4.tipp: Kérj segítséget!

 

Van az a helyzet, amikor már a legjobb tippek sem válnak be. Ilyenkor szükség van külső segítségre.

Tudom, hogy kezdő vállalkozóként ez nem olyan egyszerű. Lehet, hogy azt gondolod, hogy túl sokba kerül, hogyan fogod kitermelni.

De gondolj csak bele, hogy ha neked nagyon sok időd elmegy az adminisztrációval, emiatt nem tudsz ügyfeleket fogadni, mert nincs időd, akkor mi lenne a jobb megoldás? Hosszú távon egészen biztosan megtérül, ha együtt dolgozol egy virtuális asszisztenssel, aki minden adminisztrációt elvégez helyetted. Te pedig a felszabadult idődben vállalhatsz ügyfeleket.

De nem csak a vállalkozói tevékenységeket lehet kiszervezni. Egyáltalán nem szégyen segítséget igénybe venni a háztartási feladatokkal kapcsolatban sem. Azokat is nyugodtan kiszervezheted, ha úgy érzed, hogy inkább a vállalkozásodra koncentrálnál.

A lényeg, hogy megtaláld az egyensúlyt. Fontos, hogy ismerd meg önmagad, tudd, hogy te hogy működsz hatékonyan, mert csak akkor fogsz tudni megfelelő eszközöket választani.

Introvertáltként különösen fontosnak tartom a tudatos idő- és energiagazdálkodást. Ezért is segítem business coachként a vállalkozókat abban, hogy megtalálják a személyiségükhöz passzoló marketingeszközöket.

Mutatok neked is néhányat! Kattints az alábbi képre és ismerd meg őket!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.