fbpx
Blog

Vállalkozni introvertáltként – érvek és ellenérvek

Read Time:4 Minute, 30 Second

 

Vállalkozóként a magad ura lehetsz – te osztod be az idődet és azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél.

De vajon illik-e az introvertált személyiségedhez a vállalkozói lét?

Mielőtt elmondanám az én véleményemet, olvasd el, hogy mi szól mellette és mi szól ellene!

Nézzük, hogy milyen előnyei lehetnek annak, ha vállalkozóként dolgozol, illetve ezek az előnyök vajon introvertáltként tényleg előnyök-e? Vagy esetleg a mások által gondolt előnyök számunkra inkább hátrányok?

Már nem is tudod, hogy miről beszélek, igaz? Akkor vágjunk bele és nézzük meg mindezt a gyakorlatban!

 

1. A vállalkozói lét önállóságot biztosít a számodra!

Előnyök: legyünk őszinték, mi introvertáltak szívesebben dolgozunk egyedül vagy kisebb csoportokban. Amikor vállalkozást indítasz, akkor nagy valószínűséggel ez egy egyszemélyes vállalkozás lesz.

Az is valószínű, hogy kezdetben otthonról fogsz dolgozni, ami szintén pozitívum egy introvertált számára. Itt számos eszközt bevethetsz a hatékonyságod fokozására, mint például beállíthatod az órát, hogy jelezze a munkaidő végét vagy kidolgozhatsz egy jutalmazás rendszert, amivel tudatosítod a munkád eredményességét.

Hátrányok: ha te abba a típusba tartozol, aki nehezen marad fegyelmezett, akkor az otthoni munkavégzés bizony nem fog a kedvenceid közé tartozni. De egyáltalán nem lehetetlen küldetés. Csupán hatékony eszközökre és módszerekre van szükséged. Tény, hogy a megfelelő rutin megtalálása következetességet igényel, de ne add fel! A legjobb, ha türelmes vagy önmagadhoz és megfigyeled, hogy nálad mi működik és mi nem.

A szabadúszó lét hatalmas szabadsággal kecsegtet, de egyeseknél ugyanekkora pánikot is okozhat, ugyanis csak önmagadra számíthatsz, ha pedig hibát követsz el, akkor a felelősséget is neked kell vállalni.

 

2. Neked kell megtalálni a vásárlókat!

Előnyök: ahhoz, hogy vállalkozóként fejlődhess, kérdéseket kell feltenned. Kérdéseket a célközönségednek, az érdeklődőknek és önmagadnak is. Ha azonban ezt teszed, és te fel mered tenni azokat a mély kérdéseket, amelyeket más nem, akkor könnyedén meg fogod találni azokat, akiknek a te termékedre vagy szolgáltatásodra van szükségük.

Hátrányok: néha úgy érezheted, hogy nem hallgat meg senki. Az online vállalkozói világ zajos, és ha te nem vagy az, akkor elsőre azt gondolhatod, hogy nehéz lesz utat vágni magadnak. Beletelhet egy kis időbe, mire megtalálod a saját hangod, megtudod, hogy mivel tudnád magad megkülönböztetni a többi, hasonló szakembertől, és megtalálni azokat, akiknek rád van szükségük. Ez lehet egy rövidebb vagy egy hosszabb folyamat, a lényeg, hogy ha következetes vagy, akkor a siker nem marad el.

 

3. Önmagadat kell eladnod!

Előnyök: ha megtalálod azokat a módszereket, amelyek passzolnak a személyiségedhez, és megérted, hogy ahhoz, hogy vevőket szerezz nem csak magadról kell beszélned, akkor nem lesz számodra lehetetlen. Csak annyit kell szem előtt tartanod, hogy ne önmagadat helyezd középpontba, hanem a leendő ügyfeledet. Ne azt mondd el, hogy milyen jó vagy, hanem azt, hogy a tudásod hogyan teszi jobbá az ő életét. És így már nem te kerülsz a fókuszba.

Hátrányok: megtalálni azokat a módszereket, amik önazonosak számodra nem könnyű. Valószínűleg hibázni fogsz. Az is lehet, hogy elbuksz néhányszor. De ha rendben vannak a vállalkozásod alapjai, ha tudod,  hogy miért csinálod, mi motivál, akkor képes leszel tanulni ezekből a hibákból. Hiszen a hibák megmutatják számodra azt, hogy mi az, ami nálad nem működik, és segítenek más irányba terelni.

Soha ne úgy tekints a hibákra, mint visszafordíthatatlan kudarcra. Inkább tekints rájuk úgy, mint egy leckére, amit megtanultál, és többet biztosan nem fogod elkövetni.

 

Szóval? Lehet egy introvertált jó vállalkozó?

Szerintem a válasz: egyértelmű igen!

 

És ezt nem csak én mondom, hanem az üzleti életben számos példa van rá. Gondolj csak Bill Gatesre, Oprahra vagy Mark Zuckerbergre. Ők mind nyíltan vállalják, hogy introvertált személyiséggel élnek, mégis mekkora sikereket értek el.

Tudod, hogy miért?

Azért, mert felismerték és tudatosan használták az introvertált erősségeiket. Mert nagyon sok van!

Igen, neked is vannak ilyen erősségeid! Olvass csak tovább!

 

Introvertált erősségek, amelyek sikeres vállalkozóvá tesznek

 

1.Kiváló hallgató vagy – ha figyelsz, akkor valóban figyelsz!

Susan Cain egy író, aki az introvertáltakról ír. Könyvében kiemeli, hogy a legnagyobb erő, amelyet az introverzió ad nekünk az a képesség, hogy mélyen tudunk hallgatni és megérteni másokat.

Képzeld csak el, hogy ez mekkora előny egy piackutatás során, amikor szeretnéd megismerni a célközönségedet. Te képes vagy őket meghallgatni, képes vagy arra, hogy megértsd a mélyebb motivációikat. Ennek köszönhetően pedig olyan ajánlatot tudsz kidolgozni a számukra, amire igazán felfigyelnek.

Más vállalkozóknak ehhez nem igazán van türelmük. Sokan például azért szenvednek, mert minden előzetes kutatás nélkül belevágnak a dolgok közepébe.

Látod, hogy mekkora előnnyel rendelkezel velük szemben?

 

2. Képes vagy a stratégiai gondolkodásra!

Introvertáltként ugyancsak szuperképesség a számunkra, hogy kiváló elemzők vagyunk. Szeretünk kutatni, átgondolni a dolgokat és ennek megfelelően tervezni. Mérlegelni tudjuk az előnyöket és a hátrányokat, fel tudunk készülni a legváratlanabb helyzetekre, és ezek alapján a legjobb döntéseket hozzuk.

 

3. Önzetlen vagy és másokat helyezel előtérben!

A legtöbb introvertált vállalkozó, akit ismerek azt mondja, hogy ő azért akart vállalkozó lenni, hogy segítsen másoknak. Ez egy belső indíttatás, ami vezér bennünket. De ugyanakkor óriási előnyhöz is juttat, hiszen ezzel a gondolkodásmóddal maximálisan előtérbe tudjuk helyezni a leendő ügyfeleinket. Tudunk arra koncentrálni, hogy nekik milyen igényeik vannak, milyen problémákkal küzdenek, és miután ezeket megismertük, már pontosan tudjuk, hogy hogyan kell kommunikálnunk nekik a mi megoldásunkat. És ők rezonálni fognak vele, mert az ő nyelvükön szól.

Remélem, hogy most már számodra is egyértelmű, hogy introvertáltként igenis megéri vállalkozónak lenni!

Csupán arra kell figyelned, hogy olyan eszközöket és módszereket válassz, amelyek illeszkednek introvertált személyiségedhez!

 

Melyek ezek? Hogyan találod meg őket?

Ebben segítek neked business coacként és mentorként!

Foglalj egy ingyenes konzultációt és elmondom, hogy hogyan!

 

 

 

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.