fbpx
Blog

Személyes márkaépítés introvertáltaknak!

Read Time:12 Minute, 49 Second

 

Hogyan lehet jól személyes márkát építeni introvertáltként?

Ma arról szeretnék írni, hogy egy introvertált vállalkozó hogyan építhet fel olyan személyes márkát, amely illeszkedik értékeihez és erősségeihez. Introvertált vállalkozóként megértem azokat a kihívásokat, amelyek egy hiteles és hatékony személyes márka felépítésével járnak. De a megfelelő stratégiákkal és gondolkodásmóddal lehetséges egy olyan személyes márka létrehozása, amely segít az online megjelenésben, a közönségeddel való kapcsolattartásban és az üzleti céljaid elérésében.

 

Számomra nagyon fontos téma ez. Ahogy a honlapon  a történetemben már olvashattad (ha még nem, akkor kattints ide), korábbi vállalkozásomban nagyon fontos szerepe volt a személyes márkaépítésnek. Emellett arról is beszéltem már, hogy számomra milyen nagy megkönnyebbülés volt, amikor felismertem, hogy azért nem működnek nálam a sokak által javasolt marketingeszközök, mert én másképp működök. Először azt hittem, hogy velem van a baj, én vagyok rosszul összeszerelve, de aztán rájöttem, hogy másról van szó. Arról, hogy én introvertált vagyok, ezért nekem más eszközökre van szükségem, mint a legtöbb vállalkozónak, ha sikeres szeretnék lenni. Ugyancsak gondot okozott, hogy introvertáltként engem lemerít a sok társadalmi interakció, ezért nem volt egyszerű megoldani, hogy megjelenjek online, de közben mégis védje a saját energiáimat.

 

Kérlek vedd figyelembe, hogy  a személyes márkaépítés folyamata mindenkinél egyedi, ezért így egy általánosságban egy blogbejegyzésben nehéz mindenkinek segíteni. Éppen ezért arra gondoltam, hogy azokra a fő pontokra koncentrálok, amiket ha végiggondolsz, akkor el tudsz kezdeni építkezni. Ha pedig elakadnál, vagy nem tudod, hogy hogyan indulj el, akkor pedig egyéni coaching keretében tudok segíteni (itt tudsz időpontot foglalni). Köszönöm, ha ezt figyelembe veszitek a cikk olvasása során!

 

Mit jelent a személyes márkaépítés?

 

De mielőtt belemerülünk a témába, kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mi a személyes márkaépítés. Azért tartom fontosnak, hogy erre kitérjünk, mert többször találkoztam már azzal, hogy a személyes márkaépítést összekeverik a közösségi média jelenléttel. Sokan azt értik alatta, hogy ki tenni magunkat az online térbe, mindent megmutatni, állandóan jelen lenni. Az igazság az, hogy nem erről van szó. Ennél sokkal szélesebb és egyben sokkal mélyebb téma a személyes márkaépítés.

 

A személyes márka az, ahogy mások látnak, érzékelnek téged. A személyes márkaépítés pedig az a folyamat, amikor hatással vagy erre a képre. 

 

Ez magában foglalja, hogy saját területed szakértővé válsz, és olyan hírnevet teremtesz, amely megkülönböztet téged a versenytársaidtól. A személyes márkaépítés nem csupán egy logó vagy egy fülbemászó szlogen létrehozásáról szól. Ez arról szól, hogy elmeséld a történeted, és kapcsolatot teremtesz a közönségeddel.

Introvertált vállalkozóként nehéznek találhatod, hogy megmutasd magad, és személyes márkát építs. Lehet, hogy szívesebben dolgozol a színfalak mögött, és hagyod, hogy a munkád önmagáért beszéljen. A személyes márka felépítése azonban elengedhetetlen, ha növelni szeretnéd vállalkozásodat és a megfelelő ügyfeleket szeretnéd megnyerni.

 

Tippek, amelyek segítenek személyes márkát építeni introvertáltként

 

Ma szeretnék megosztani néhány tippet azzal a kapcsolatban, hogy hogyan is építheted fel a személyes márkádat introvertált vállalkozóként!

 

1. Kezdd a miérteddel!

 

Mielőtt elkezdenéd építeni személyes márkádat, fontos megértened, hogy miért is szeretnéd mindezt.

 • Miért foglalkozol azzal, amivel?
 • Mi motivál téged?
 • Miért kezded el a vállalkozásodat?

A miérted az, ami megkülönböztet téged versenytársaidtól, és célt ad. Miután megértetted és megfogalmaztad a miértedet, olyan személyes márkát építhetsz, amely tükrözi a céljaidat, és vonzza a megfelelő közönséget.

A miért alatt kérlek ne arra gondolj csak, hogy például azért, hogy ne kelljen munkahelyen dolgozni. Az emberek gyakran rávágják, hogy azért indították a vállalkozásukat, mert a saját főnökeik akartak lenni, mert szabadok akartak lenni, mert be akarták utazni a világot miközben segítenek másoknak. De ezek nem a valódi miértek. A valódi miértek ennél sokkal mélyebbről jönnek, és azokat kell megtalálni ahhoz, hogy erős személyes márkát építhessünk. Egy coaching folyamat során ezt nagyon szépen ki lehet bontani, úgyhogy ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, akkor fordulj hozzám bizalommal.

 

2. Fogadd el, hogy introvertált vagy!

 

Annak felismerése és elfogadása, hogy introvertált személyiséged van, kulcsfontosságú.

Ennek ellenére introvertált vállalkozóként érezheted úgy magad, hogy extrovertáltnak kell lenned egy személyes márka felépítéséhez. De ez nem igaz. Az a zárkózottság, amit mások hisznek rólad, tulajdonképpen egy szupererő is egyben. Hiszen te képes hallgatni és megfigyelni, ami lehetővé teszi, hogy jobban megértsd a közönségedet!

Míg a gyorsan pörgő embereknek nincs türelme végighallgatni másokat, ezért nem is ismerik meg soha annyira részletesen a célközönségüket, ebből következik, hogy nem tudják pontosan, hogy kihez szólnak, mit és hogyan kell mondaniuk.

Te használd ki ezt a tulajdonságot, és hozz létre olyan tartalmat, amely megfelel a közönség igényeinek és vágyainak.

 

3. Hozz létre egy egységes márkaképet!

 

A személyes márka tulajdonképpen az, ahogyan bemutatod magad a világnak.

A személyes márkád magában foglalja a webhelyedet, a közösségi média profiljaidat és bármely más online vagy offline jelenlétedet.

 • Győződj meg arról, hogy a márkád megjelenése minden platformon egységes!
 • Használd ugyanazokat a színeket, betűtípusokat és képeket, hogy egységes megjelenést és hangulatot teremtsen!

Ez amúgy nagyon sok vállakozó esetében hiba. És a legszembetűnőbb is.
Sokszor tapasztalom, hogy rákeresek valakire, látok róla egy képet a közösségi médiában, de a honlapján már teljesen más köszön vissza.

Ugyancsak fontos, hogy ha személyes márkát építesz a vállalkozásodban, akkor a profilképed ne az esküvői fotód legyen, vagy ne olyan fotó, ami 10-20 évvel ezelőtt készült rólad. Ne is a gyermeked vagy a kiskedvenced. Olyan legyen, amelyről akkor is felismernek, ha szembemész velük az utcán.

 

4. Oszd meg a történetedet!

 

A történeted az, ami megkülönböztet téged versenytársaidtól.

Ez tesz emberré, szimpatikussá és elérhetővé. Oszd meg történetedet webhelyeden, közösségi médiában és más platformokon.

Legyen sebezhető és hiteles. Közönség értékelni fogja az őszinteséget. Így sokkal mélyebb szinten tudnak majd kapcsolatba lépni veled.

 

5. Adj értéket!

 

A személyes márka építése nem csak az önreklámozásról szól. Arról van szó, hogy értéket nyújtsunk a közönségnek.

 • Hozz létre olyan tartalmat, amely oktatja, inspirálja és szórakoztatja a követőidet.
 • Oszd meg szakértelmedet és tudásodat.
 • Segíts a közönségnek megoldani problémáikat és elérni céljaikat.

Sokan kérdezik, hogy mennyi ingyenes anyagot adjanak, hol a határ az ingyenes és a fizetős anyagok között.

Nos, erre van egy olyan mondás, hogy azt, hogy mit kell csinálni, mutasd meg az ingyenes anyagaidban, de azt, hogy hogyan kell azt megcsinálni, azt csak a fizetősökben. Nem mindig igaz ez mindenkire, de talán hasznos gondolat a számotokra.

 

6. Ne csak építsd a közönségedet, hanem vegyél részt te is az életében!

 

A személyes márka építése a közönséggel való kapcsolat megteremtéséről szól.

Bár introvertáltként ez sok esetben leszívhatja az energiáinkat, ezért nem javaslom, hogy állandóan ott lógj és figyeld, hogy mit csinálnak.

Tudom, hogy hiába is javasolnám, mert úgysem tennéd meg. Én sem tettem, mert kimerített. Helyette viszont blokkokban gondolkodtam.

Megvoltak azok az időszakok, amikor végignéztem a hozzászólásokat, az emaileket és megválaszoltam őket. Eleinte lehet, hogy volt egy-két elégedetlenkedő, de miután egyértelműen leírtam például, hogy én mely napokon vagyok elérhető, mikor tudok válaszolni, akkor egy idő után elfogadták, megszokták és nem háborogtak, hogy nem azonnal válaszoltam.

Tudom, hogy a mai pörgős világban ezt nem mindig várják meg az emberek. De biztos vagyok benne, hogy ami igazán fontos a számukra, amikor igazán úgy érzik, hogy te vagy a megfelelő ember a számukra, akkor megvárják a válaszod és hálásak lesznek érte.

Ehhez kell neked önazonosan építened a személyes márkádat. Úgyis megmutathatod a közönségednek, hogy fontosak a számodra, hogy törődsz velük, . Csak fontos, hogy ez része legyen a személyes márkádnak, vállald fel, mondd el nekik, legyen egyértelmű és akkor nem lesz félreértés.

 

7. Légy türelmes!

 

A személyes márka felépítése időt és energiát igényel.

 • Ne várj egyik napról a másikra sikert!
 • Légy türelmes és dolgozz következetesen!
 • Továbbra is jelenj meg, és biztosíts értéket a közönségednek!

Idővel személyes márkád növekedni fog, és a megfelelő ügyfeleket vonzza.

 

Személyes márkaépítéssel kapcsolatos félelmek – introvertált vállalkozók esetében

 

Tudom és tapasztalom, hogy sok félelem és tévhit van a vállalkozók fejében a személyes márkaépítéssel kapcsolatban, ezért fontosnak tartottam, hogy a mai napon ezekről is beszéljünk. Fontos, hogy ezeket helyretegyük, átbeszéljük, mert ha ezek a félelmek ott maradnak, nem nézel szembe velük, akkor ez megbéníthat abban, hogy sikeres személyes márkát építs.

Szóval nézzük meg, hogy intorvertált vállalkozóként melyek azok a legnagyobb félelmek, amelyek gátolnak téged és hogyan lehetsz úrrá rajtuk. Lehet, hogy némelyikkel kapcsolatban magadra ismersz. Ilyenkor ne ijedj meg, a felismerés egy fontos lépés!

 

Félelem az önreklámozástól

 

Sok introvertált vállalkozó küzd az önreklámozás gondolatával.

Lehetséges, hogy kényelmetlen számodra, hogy ki kell adnod magad, úgy érzed, hogy önmagadat kell reklámoznod és ez tök ciki, mert az önreklám az olyan gáz, olyan nyomulós módszer.

Próbáljuk meg ezt egy kicsit átkeretezni!

Az önreklámozás kulcsfontosságú szempont a személyes márka felépítésében. Tudatnod kell az emberekkel, hogy ki vagy és mit csinálsz, hogy kapcsolatba léphessenek veled, és potenciálisan ügyfelekké válhassanak.

De az önreklám nem azt jelenti, hogy állandóan magadat tolod az egyes felületeken és azt hangoztatod, hogy te vagy a legjobb, nézzék meg milyen tökéletes vagy stb. Nem. Sokkal inkább arról szól, hogy megmutatod a valódi önmagadat, az értékeidet, a történetedet, a tanulságaidat, a tapasztalataidat.

Minderről olyan szempontból beszélsz, hogy az hasznos a közönséged számára.

Tehát nem önmagadat sztárold, hogy kijöttél egy nehéz helyzetből, hanem azt mondd el, hogy ez mit tanított neked és mit tudsz ebből átadni a követőidnek.

Az önreklámtól való félelem leküzdése érdekében próbáld meg egy kicsit átalakítani a gondolkodásmódodat. Nézz más szemmel az önreklámra! Ahelyett, hogy önreklámnak tekintenéd, gondolj rá úgy, hogy a szakértelmedet és tudásodat megosztod másokkal. Értékes betekintést és tapasztalatot szereztél, amelyet megosztasz, és ezek megosztásával segítesz másoknak, és egyúttal növeled a vállalkozásodat.

 

Félelem az ítélkezéstől

 

Sok introvertált vállalkozó attól tart, hogy mások megítélik.

Attól tarthatnak, hogy ha odateszik magukat, az emberek kritizálják vagy elutasítják őket.

Fontos azonban észben tartani, hogy nem mindenki fog rezonálni az üzenetedre, és ez így van rendjén. Az a célod, hogy a megfelelő embereket vonzd be, ne mindenkit. Lehet, hogy most még nem így gondolod, de hidd el, hogy sokkal jobban jársz, ha azok az emberek nem lesznek az ügyfeleid, akik nem rezonálnak az üzeneteddel, mert így elkerülheted a kekeckedést, a vitát és a variálást. Ők soha nem lennének elégedettek, mindig találnának valamit, amibe beleköthetnek. Egyszerűen csak engedd el őket és koncentrálj azokra, akiket valóban meg akarsz szólítani.

A megítéléstől való félelem leküzdése érdekében próbálj meg a miértedre összpontosítani!

 • Miért csinálod, amit csinálsz?
 • Mi a küldetésed és a célod?

Ha világosan megvan a miérted, az segíthet koncentráltnak és magabiztosnak maradni, még akkor is, ha kritikával vagy elutasítással szembesül.

 

Félelem attól, hogy nem vagy hiteles, nem vagy elég jó

 

A hitelesség kulcsfontosságú szempont a személyes márka felépítésében.

Sok introvertált vállalkozó azonban attól tarthat, hogy nem fog hitelesnek tűnni, ha személyes márkát próbál építeni. Nem lesz elég jó, senki nem fog hozzá fordulni.

Az is előfordulhat, hogy úgy érzik, hogy egy más személy bőrébe kell bújniuk, el kell játszaniuk valamilyen népszerű karaktert, személyiséget, hogy ügyfeleket találjanak.

Ettől óva intenélek, hiszen egy személyes márka akkor erős, ha önazonos. Egy életen át nem tudod megjátszani magad. Különösen nem a mostani világban, ahol bármikor készülhet egy fénykép, bárki felismerhet és egyből szembesíthet azzal, hogy nem is úgy élsz, ahogy mondod.

Következetesnek kell lenni!

De akkor van a legkönnyebb dolgod, ha önazonos maradsz, mert akkor mindig önmagadat adhatod.

A hitelességtől való félelem leküzdése érdekében összpontosíts tehát arra, hogy önmagad legyél!

Most, hogy már átbeszéltük, hogy miért fontos a személyes márkaépítés, milyen félelmek akadályozhatnak és hogyan győzheted le őket, a végén még beszéljünk a gyakorlatról.

 

Hogyan kezdj személyes márkát építeni?

 

Hogyan fogj hozzá? Mit kell csinálnod ahhoz, hogy személyes márkát építs?

 

1. Tedd le az alapokat!

Ez a legfontosabb.

Ne kezdj úgy bele, hogy nem világos számodra, hogy mit és miért csinálsz, illetve, hogy miért csinálod.

Az előbb már beszéltem neked a miérted megfogalmazásáról. Ne hagyd ki ezt a lépést!

Hidd el, hogy ha megfelelően leteszed az alapokat, meghatározod a miértedet, azt, hogy kinek, miben és hogyan fogsz segíteni, akkor az olyan érzés lesz, mint amikor a háborgó tengeren elcsitulnak a hullámok. Minden nyugodttá válik, nem fogsz stresszelni többé azon, hogy mit kommunikálj, mert pontosan tudni fogod, hogy mit kell mondanod, hogy elérd az embereket.

 

2. Hozz létre értékes tartalmat!

Az értékes tartalom létrehozása kulcsfontosságú szempont a személyes márka felépítésében.

Szakértelmednek és tudásodnak megosztásával szaktekintéllyé válhatsz a saját szakterületeden, és olyan ügyfeleket vonzhatsz magadhoz, akik rezonálnak az üzenetedre.

Te döntsd el, hogy számodra milyen csatorna az ideális!

Introvertáltként lehet, hogy irtózol az élő videóktól, de nagyon szeretsz írni. A legtöbb introvertált nagyon kreatív és csodálatos tartalmakat készít, mert utánajár mindennek, alaposan felkészül, átgondol mindent, mielőtt leírja, sőt, miután leírta akkor is. Ezért a kezei közül csak olyan tartalom kerül ki, ami valóban értékes.

Ha te írni szeretsz, akkor írj, ha beszélni, akkor csinálj podcastot, ha illusztrálni, akkor azzal közvetítsd az üzenetedet.
A lényeg, hogy megtaláld azt a módot, hogy komfortos a számodra. Mert csak ez nem fog lemeríteni.

 

3. Építsd a kapcsolataidat!

Introvertált vállalkozóként szívesebben építesz mélyebb kapcsolatokat egy kisebb embercsoporttal, mint egy nagy csoporttal tele idegenekkel.

Keress olyan közösséget, ahol hozzád hasonló gondolkodású emberek vannak!

Olyanokkal kapcsolódj, akikkel támogatni tudjátok egymást, akikkel inspiráljátok egymást. Ez segíthet neked is növekedni, erősödni és fejlődni.

DE!

Kérlek, hogy ha csatlakozol ilyen csoportokhoz, akkor kerüld el azokat, amelyek csak lehúznak, ahol csak az megy, hogy milyen rossz világban élünk, milyen nehéz nekünk. Ez nem fog előre vinni.

 

4. Használd ki az erősségeidet!

Introvertált vállalkozóként egyedülálló erősségekkel rendelkezel.

Olyanokkal, amelyeket felhasználhatsz személyes márkád felépítéséhez.

Például az introvertáltak általában nagyszerű hallgatók, gondolkodók és írók. Ezek a készségek értékesek lehetnek olyan tartalmak létrehozásában, amelyek rezonálnak a közönségeddel, és segítenek kiemelkedni.

 

5. Légy következetes!

A következetesség kulcsfontosságú a személyes márka építésénél.

Folyamatosan értékes tartalmat kell létrehoznod, kapcsolatban kell lenned a közönséggel, és hiteles önmagadként kell megjelenned.

Ez a következetesség segíthet a bizalom építésében, de jól tudom, hogy ez le is szívhatja az energiáidat. Ezért fontos, hogy elsajátíts olyan idő- és energiagazdálkodási módszereket, amelyek segítenek megvédeni téged.

Létrehozhatsz például egy tartalomnaptárat, amely tartalmazza, hogy milyen tartalmat fogsz létrehozni, és mikor fogod azt közzétenni.

Létrehozhatsz egy közösségi média ütemtervet is, amely felvázolja, hogy mikor és hogyan fogsz kapcsolatba lépni a közönséggel a különböző platformokon. Dolgozz blokkokban, így sokkal hatékonyabb is lehetsz!

 

6. Szervezd ki azt, ami már nagyon nyomaszt!

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket egyszerűen nem vagyunk képesek elvégezni, mert annyira rosszul érezzük magunkat tőlük, mégis, nélkülözhetetlenek a vállalkozás sikerességéhez. Nos, ilyenkor kell elgondolkozni a kiszervezésen.

Egy alvállalkozó vagy egy virtuális asszisztens leveheti a válladról ezt a stresszt és segíthet, hogy arra koncentrálhass, amire valóban szeretnél.

 

7. Gyakorolj!

És végül fontos, hogy gyakorolj!

Lehet, hogy eleinte nehezen megy közzétenni a saját blogbejegyzésedet, mert félsz, hogy mit mondanak.

Lehet, hogy nehéz megjelenni online, mert félsz, hogy megítélnek, kinevetnek, elbénázod.

De ennek egy nagyon jó ellenszere a gyakorlás.

Gyakorolj először kicsi, biztonságos közegben. Hozz létre például egy pár emberből álló támogató közösséget, ahol hozzád hasonló vállalkozók vannak és előttük teszteld az üzenetedet, a kommunikációdat!

Kérd meg őket, hogy olvassák el a blogbejegyzésedet, mielőtt kiküldöd, nézzék meg a videódat, az illusztrációdat.
Kérd, hogy jelezzenek vissza, mondják el a véleményüket, hogy beépíthesd őket a későbbiekben!
Egy kicsi közösség biztonságot ad neked és úgy gyakorolhatsz, hogy az nem kellemetlen a számodra.

 

Összefoglalva, a személyes márkaépítés elengedhetetlen része egy sikeres vállalkozás felépítésének.

Introvertált vállalkozóként egyedi kihívásokkal nézhetsz szembe, de azáltal, hogy elfogadod az introvetált személyiségedet, megérted a miértedet, és értéket biztosítasz a közönségednek, olyan személyes márkát építhetsz fel, amely illeszkedik értékeidhez és erősségeidhez.
Ne felejts el türelmesnek és következetesnek lenni, és személyes márkád növekedni fog, és a megfelelő ügyfeleket fogja vonzani!

Ha pedig úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, akkor fordulj hozzám bizalommal!
Foglalj egy időpontot és beszéljük át, hogy mire van szükséged és miben tudok segíteni!

 


Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.