fbpx
Blog

Intorvertáltként az online térben

Read Time:9 Minute, 42 Second

 

Hogyan találd meg a saját hangod introvertáltként az online térben?

Az elmúlt időszakban, mióta business coachként dolgozom, nagyon sok olyan vállalkozóval találkoztam, aki azt mondta, hogy az online megjelenés nem az ő világa.

Azért nem, mert nem szereti kirakni magát a kirakatba, nem szereti magát fotózni, videózni és irtózik ettől az egésztől.

Pedig ahhoz, hogy sikeres vállalkozásod legyen, láthatónak kell lenned!

Mutatom hogyan!

 

Miért van szükség arra, hogy látható legyél?

 

Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy te is azért indítottál vállalkozást, mert:

 • magadnak akartál dolgozni,
 • a saját főnököd akartál lenni,
 • nem akartál többet másnak megfelelni, csupán
 • segíteni akartál az embereken.

Eleinte még egyáltalán nem gondoltál arra, hogy meg kell majd jelenned, meg kell majd mutatnod magad, vagyis láthatónak kell lenned a vállalkozásodban. Sőt, lehet, hogy ha valaki azt mondta volna neked, hogy milyen fontos a láthatóság és nem tudod elkerülni, akkor kétszer is meggondoltad volna, hogy belevágj.

Nem is gondolnád, hogy mennyire megértelek. Be kell vallanom, hogy én is az intorvertált vállalkozók táborát erősítem, és pontosan tudom, hogy milyen nehéz megtenni az első lépéseket, és milyen nehéz vállalkozni így az online térben. Azért indítottam vállalkozást, mert szerettem volna szabad lenni és segíteni az embereken. Nem pedig azért, hogy ismert legyek, követőket és lájkokat gyűjtsek.

Amikor a korábbi vállalkozásomat vezettem (ha nem ismered a történetemet, akkor kattints ide és olvasd el), akkor szinte semmi nem volt fenn rólam az interneten. Szerintem még most sem sok minden van, talán csak azzal a vállalkozással kapcsolatos anyagok. A közösségi médiában nagyon kevés dolgot osztottam meg magamról, és nincs ez másképp most sem.

Eleinte én is nagyon féltem attól, hogy hogyan fogom megoldani azt, hogy úgy építek vállalkozást, hogy közben nem én állok folyton a rivaldafényben. De sikerült, mégpedig azért, mert megtaláltam azokat az eszközöket, amikkel nem kellett állandóan magamat mutogatnom, mégis szakértőként tekintett rám a célcsoportom. Sőt, nem csak hogy sikerült elindítani, hanem évekig működtettem is azt a vállalkozást, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy te is meg tudod csinálni!

Nem lehet megkerülni az online láthatóságot, hiszen ez teszi lehetővé számunkra, hogy ismertté váljunk, hogy mások megismerjék a szakértelmünket, hogy kapcsolatba léphessünk a leendő ügyfeleinkkel és hogy növekedjen a vállalkozásunk.

 

Hogyan lehetsz introvertáltként látható úgy, hogy nem érzed magad rosszul?

 

Nincs szükséged másra, csupán arra, hogy megtaláld azokat a módszereket, amik önazonosak a számodra, amiben komfortosan érzed magad, ami igazán te vagy.

Ma ehhez hoztam neked hasznos és használható tippeket, úgyhogy vágjunk is bele és nézzük meg, hogy hogyan találhatod meg a saját hangodat, ha úgy érzed, hogy introvertált vállalkozók csoportjába tartozol.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy én egyáltalán nem negatív dologként élem meg, hogy introvertált vagyok.

Ma már tudom, hogy számos tévhit kering az introvertált emberekről. Például az, hogy antiszociálisak, barátságtalanok, félénkek vagy magányosak. Pedig ha tudnák, hogy az introvertáltság néha mekkora előny!

Én nagyon szeretem Dr. Jennifer Kahnweiler megfogalmazását, aki egy könyvében arról írt, hogy az introvertált emberek az egyedül töltött időből nyerik az energiájukat. Olyan ez, mit egy akkumulátor, amit újratöltenek, és ha kész van, akkor kiléphetnek a világban és csodálatos kapcsolatokat építenek csodálatos emberekkel.

Szerinte az introvertált emberek:

 • jó hallgatók, aktívan képesek hallgatni, képesek ott lenni a másikkal anélkül, hogy úgy alakítanák a beszélgetést, hogy ők kerüljenek középpontban
 • figyelmesek, az ő szupererejük a megfigyelőkészségük, vagyis észrevesznek olyan dolgokat, amelyeket mások nem
 • gondolkodnak, mielőtt beszélnek, csak akkor beszélnek, amikor mondanivalójuk van, nem szeretik az értelmetlen csevegéseket
 • minőségi barátságokat kötnek, mivel úgy érzik, hogy az emberek elszívják az energiáikat, ezért bölcsen választanak barátokat, inkább kevesebb, de értékesebb baráti kapcsolataik vannak
 • együttérzők, munkájukban is megjelenik mindez

Én nagyon tudok azonosulni ezekkel a gondolatokkal. Remélem te is!

Coachként és magánemberként is nagyon fontos dolognak tartom az önismeretet egy vállalkozó életében. Ismernünk kell önmagunkat ahhoz, hogy tudjuk, hogy mik az erősségeink, amikre alapozhatunk a mindennapok során. Önismeret nélkül nem fogjuk tudni megtalálni a saját hangunkat.

A saját hangunk megtalálása pedig létfontosságú ahhoz, hogy introvertált vállalkozóként elérjük a céljainkat.

Szóval szeretném ha tudnád, hogy ha magadra ismertél az elmúlt percekben, akkor tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Még rajtad kívül is sokan vagyunk intorvertált személyiségek, akik szeretnének vállalkozni, de félnek megmutatni magukat. Vagyis féltek, amíg meg nem találták azokat az eszközöket, amelyekkel mindezt önazonosan és komfortosan tudták megtenni.

 

Mi az oka, hogy nem találod a hangod?

 

Azt gondolom, hogy amikor az ügyfelek arra panaszkodnak nálam, hogy nem találják a hangjukat, akkor sokszor emögött az húzódik meg, valójában annyi a baj, hogy megvan már az a hang, de nehezen osztják meg.

Introvertáltként megszokhattad, hogy inkább „színfalak mögött” vagy. Ennek ellenére számos erősséged van, amelyek hozzájárulnak az üzleti sikerhez. Te inkább befelé tekintesz, megfontolt vagy és az elméd tele van ötletekkel. De sok esetben nem természetes számodra, hogy megoszd ezeket az ötleteket a világgal.

Pedig ha szolgáltató vállalkozó vagy, vagyis szeretnél segíteni az embereknek, szeretnéd támogatni őket valamiben, szeretnéd megtanítani őket valamire, akkor bizony szükség van arra, hogy megismerjenek, hogy lássanak, hogy hallják a hangodat. Ezt viszont megteheted úgy, olyan módon, hogy ez ne legyen erőltetett, helyette inkább természetes, önazonos, ám mégis kitűnik a tömegből.

 

Miért nehéz megtalálni a saját hangunkat az üzleti életben introvertáltként?

 

Nos ennek számos oka lehet. Például:

 • Egy olyan munkahelyről váltottál, amely lehetővé tette számodra, hogy a kulisszák mögött dolgozz, de most te vagy az üzleted élén és középpontjában – és neked kell képviselni azt, amit csinálsz, hiszen te magad vagy a termék is egyben.
 • Gyerekként megtapasztalhattad, hogy nem láttak és nem hallottak, és ez hatással volt arra, hogy felnőttként milyen érzésekkel fordulsz önmagadhoz
 • Az elutasítástól és az ítélkezéstől való félelmed megbénít, és aggódsz amiatt, hogy az emberek mit fognak gondolni.

Ez teljesen normális egy bizonyos szintig!

Akkor válik problémássá, ha megakadályoz téged abban, hogy azt tedd, amit szeretnél.

Ha bármelyik pont is igaz rád, akkor is tudnod kell, hogy nem vagy egyedül, és igenis meg tudod találni azt az utat, azt a módszert, amivel megoszthatod a saját hangod.

Tudom, hogy néha azt érzed, hogy az introvertáltság hátrány az üzleti életben, de valójában ez nem teljesen igaz. Sok sikeres introvertált vállalkozó, coach és segítő van, akik kiemelkedőek az üzleti életben. Az ő sikerüknek a titka, hogy pontosan ismerik az erősségeiket, és introvertáltként kihasználják erősségeik erejét, és a számukra legmegfelelőbb módon kommunikálnak.

 

Hogyan?

 

Nézzünk néhány példát arra, hogy az intorvertáltság hogyan segít megtalálni és megosztani a hangodat az üzleti életben:

 1. Te egy megfontolt, elemző típus vagy, ezért nagy gondot fordítasz arra, hogy letisztázd magadban azt, amit mondani szeretnél, mielőtt kimondod. Vagyis, amikor eljutsz oda, hogy megoszd az üzenetedet, akkor az már egyértelmű és világos lesz, mert mögötte egy pontosan meghatározott és átgondolt gondolatmenet van, amit alaposan körüljártál.
 1. Megfigyelő vagy, így mások (például ideális ügyfeleid és közönséged) gondolataiba, érzéseibe és tapasztalataiba abszolút bele tudsz helyezkedni. Ezek a meglátások pedig segíthetnek abban, hogy a közönséggel olyan módon kommunikálj, amelynek köszönhetően ők rezonálnak veled, azt érzik, hogy te megérted őket, és végre van valaki, aki átérzi a helyzetüket.
 1. Introvertáltként különféle kifejezésmódokban lehetsz tehetséges, például írásban, tervezésben vagy kreatív projektekben. Ezek a kifejezőeszközök segíthetnek neked kitűnni a tömegből és megkülönböztetni magad a többi, hasonló vállalkozótól.

Természetesen mindig ott a lehetőség, hogy kiszervezz bizonyos munkafolyamatokat, üzleti tevékenységeket, például a  közösségi média oldalaid kezelését. De úgy gondolom, hogy ez soha nem lesz olyan erős és hiteles, mintha te csinálnád.

 

5 marketingtipp, amit introvertált vállalkozóként alkalmazhatsz!

 

1. Az első és legfontosabb, hogy fogadd el, hogy introvertált vagy!

Ne próbálj olyan lenni, amilyen nem vagy. Csak azért mert az ismerősödnek saját Youtube csatornája van, nem jelenti azt, hogy neked is szükséged van rá. Vagy csak azért, mert a legtöbb marketingszakértő most azt mondja, hogy a Tiktok a menő, akkor neked is létre kell hoznod egy profilt. Ha nem érzed önazonosnak, akkor ne tedd. Tiszteld önmagad és olyan csatornákat válassz, ahol hiteles tudsz lenni. Ha kényelmetlenül érzed magad a helyzetben, akkor az látszani fog és az emberek is megérzik.

 

2. Ismerd fel az erősségeidet!

Egyértelmű, hogy nem minden introvertált személyiség egyforma. Ugyanúgy ahogy a vállalkozók sem egyformák. Egyedülálló erősségekkel, készségekkel és tehetséggel rendelkeznek. A leghatékonyabb marketingtevékenységek pedig azok lesznek, amelyek összhangban állnak az erősségeiddel.

 

3. Állíts fel határokat ahhoz, hogy megvédd az energiáidat!

Intorvertáltként nagyon fontos, hogy szánj időt a feltöltődésre. Ellensúlyozd a marketingtevékenységedet olyan tevékenységekkel, amelyek segítenek visszanyerni az energiáidat. Vállalkozóként  hajlamosak vagyunk arra, hogy egész nap, sőt még éjjel is dolgozzunk, ha úgy alakul. Néha belefér, de ne ess ennek a csapdájába. Jelöld ki a határokat, pontosítsd, hogy mikor dolgozol és mikor fordítasz időt a feltöltődésre! Tudatosítsd magadban, hogy enélkül nem leszel hatékony!

Ne szoktasd hozzá például az ügyfeleidet ahhoz, hogy bármikor elérhetnek. Például ismerek olyat, aki délután 4 óra után már nem is olvassa el a messenger üzeneteket, mert úgy tartja, hogy ha elolvassa, akkor már befészkeli az agyába magát a munka, és este azon fog kattogni, hogy mit válaszoljon. Ehelyett inkább nem nyitja meg csak másnap reggel, vagy olyankor, amikor tud is rá válaszolni. Ezzel védi a saját idejét, a saját feltöltődését.

 

4. Tervezz előre és legyen világos stratégiád!

Legyünk őszinték: legtöbben úgy vagyunk, hogy ha addig várnánk egy-egy marketingfeladattal, egy-egy blogbejegyzés megírásával és közzétételével vagy egy-egy videó rögzítésével, amíg kedvünk van hozzá, akkor nem sűrűen jelenne meg új tartalom az oldalunkon. De ha van egy stratégiánk, egy tervünk, amelyet mi magunk hoztunk létre, és pontosan meghatározzuk benne, hogy mikor mit teszünk közzé, akkor nagyobb valószínűséggel tudunk következetesek maradni.

Kezdd kicsiben! Először csak azzal, amit el tudsz fogadni. Ha írni szeretsz, akkor indíts egy blogot, vagy a közösségi médiában írásban kommunikálj. Ha megszokják az emberek, hogy nálad így kapnak értéket, akkor így fogadnak el. Azok fognak követni, akik ezt keresik. Ha ebben már komfortos vagy, akkor bővítheted a csatornáidat.

És ami még szintén nagyon fontos: engedd meg magadnak néha, hogy hibázz. Ne akarj mindig tökéletes lenni, ne bántsd magad, ha valami nem tökéletesen sikerül. Állj meg, elemezd a helyzetet, találd meg, hogy mi volt az ok és tanulj belőle. Próbálkozz, és hidd el, hogy minden tapasztalattal egyre erősebb leszel.

 

5. Értékeld önmagad!

Soha ne becsüld le önmagad csak azért mert introvertált vagy! Ne feledd, a munkád értékes és értéket adsz az ügyfeleid számára. Akkor is, ha nem harsányan teszed. Vannak, akik kifejezetten ezt keresik és az a jó, ha megtaláljátok egymást, mert akkor hatékonyan tudtok együtt dolgozni. Egy extrovertált személyiség valószínűleg nem fog jól tudni együtt dolgozni veled, mert teljesen más értékrend szerint éltek. Ez nem baj. Neked olyan ügyfeleket kell vonzani, akikkel rezonáltok, mert csak így lesz hatékony a közös munkat.

Ne görcsölj azon, hogy minden alkalommal valami átütő dolgot kell mondanod. Nem ez a lényeg. A lényeg, hogy amit mondasz, az segítse a célcsoportodat, hasznos legyen a számára.

 

Még van egy dolog, amire szeretném felhívni a figyelmedet!

 

Ne csak kifele koncentrálj, hanem figyelj befele is! Foglalkozz önmagaddal is!

Foglalkozz a saját gondolataiddal, a saját érzéseiddel is! Figyeld meg, hogy milyen érzéseket vált ki belőled az, ha sikerül megmutatnod magad, és milyen érzések kerítenek hatalmukba akkor, amikor valamit mégsem teszel meg. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi történik, ha ezt most nem teszem meg? Mi változik azzal, ha megteszem?

Ez a belső munka hatalmas motivációt tud adni számodra. Hidd el, hogy amint megnyitod a kapukat befele, úgy meg fognak nyílni a kapuk kifele is.

Ha pedig támogatásra van szükséged, akkor tudd, hogy én itt vagyok, coachként támogatlak, ha arra van szükséged! Írj vagy hívj és beszéljük meg, hogy hogyan tudok segíteni neked!
E-mail: hello@introvertaltvallalkozo.hu
Telefon: 30/654 1473

Ha időpontot foglalnál ingyenes konzultációra, akkor azt ide kattintva teheted meg!

Nézzük még egyszer röviden az 5 tanácsot!

 1. Az első és legfontosabb, hogy fogadd el, hogy introvertált vagy!
 2. Ismerd fel az erősségeidet!
 3. Állíts fel határokat ahhoz, hogy megvédd az energiáidat!
 4. Tervezz előre és legyen világos stratégiád!
 5. Értékeld önmagad!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.