fbpx
Blog

Így maradj motivált! – Bevált tippek egy vállalkozótól

Read Time:9 Minute, 24 Second

 

A mai napra a motiváció témáját hoztam el nektek. Vagyis sok esetben a csökkent motiváció témáját, mert bizony egy vállalkozó életében nem feltétlenül kiszámíthatóak a napok, nem minden nap egyforma. Van, amikor nagyon lelkesen ébredünk és úgy érezzük, hogy ma megváltjuk a világot, de bizony vannak olyan reggelek is, amikor legszívesebben ki sem kelnénk az ágyból.

És ezt az utóbbit különösen akkor érezzük erősen, ha nem jönnek az eredmények.
Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk.

Pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szükség arra, hogy erősek és motiváltak legyünk.

Hogyan ne adjuk fel, és hogyan tartsunk ki és csináljuk tovább a dolgunkat?

 

Különösen nehéz ez akkor, ha például nem főállásban vagy vállalkozó, hanem a munkahelyed mellett vezeted a vállalkozásodat. Ott a sok stressz a munkahelyen, és egy fárasztó nap után kellene még motiváltan, lelkesen beleállni a vállalkozói feladatokba.

De említhetnénk még a családi dolgokat is, hiszen ha nőként vállalkozol, akkor a háztartással és a gyerekekkel kapcsolatos teendők, esetleges viták, hisztik, konfliktusok is erősen csökkenteni szokták a motivációt.

Nem ritka, hogy egy idő után kimerültnek érzed magad.

Súlyosabb esetben a kiégés is megjelenhet és vele együtt az elkeseredés. Amikor ebben az állapotban vagy, akkor lehet, hogy nem is emlékszel, eszedbe sem jut, hogy miért vágtál bele a vállalkozásba. Csak az lebeg a szemed előtt, hogy vajon még mennyi ideig kell kihúznod, még meddig kell szenvedned, mire jönnek az eredmények.

Nem ritka az sem, hogy megkérdőjelezed önmagad.

Elbizonytalanodsz abban, hogy vajon tényleg ez kell-e neked, helyesen cselekszel-e. Levertnek érzed magad, mert nem tudod, hogy mit csinálj először. És feszít. Belülről feszít. A tennivalóid listája csak bővül, de úgy érzed, hogy soha semmivel  nem vagy készen.

Megértelek!

Ha minden idődet és energiádat a vállalkozásodra fordítod, ami fontos a számodra, nagyon elkeserítő, ha nem látod az eredményt. Egyáltalán nem meglepő, ha ilyenkor a lendület, a motiváció alábbhagy.

Viszont ma szeretnék néhány tanácsot, hasznos gondolatot adni ahhoz, hogy hogyan tudsz motivált maradni ilyen helyzetekben is. Nézzük is meg gyorsan!

Tehát hogyan maradj motivált annak ellenére is, ha most még nem látod az eredményeket? Amikor nincs kedved dolgozni, mert úgy érzed, hogy felesleges?

 

1.Emlékeztesd magad, hogy miért vágtál bele!

 

Én éppen ezekért a pillanatokért tartom fontosnak, hogy a vállalkozás indításakor legyél tisztában azzal, hogy miért csinálod az egészet, mi a célod, mi a víziód, a missziód.

Tudom, mert látom a vállalkozóknák, hogy úgy gondolják, hogy eleinte ez felesleges, mert víziója csak a nagyoknak van.

De hidd el, hogy nagyon fontos, hogy tudd, hogy miért csinálod!
Mit vársz tőle?

Szabadságot? Függetlenséget? De ne csak ezt gondold végig, hanem azt is, hogy mit jelent neked az a szabadság, függetlenség. Miért vágysz rá? Milyen lesz az életed, ha eléred?

Ne egyből a munka sűrűjébe ugorj bele, hanem először gondolkodj és fektesd le az alapokat. Mert ha ezek megvannak, akkor ilyen időszakokban, amikor elbizonytalanodsz, elfáradsz, akkor nagyon jól jön, ha vissza tudsz térni az alapokhoz. A miértedhez. A legjobb, ha le is írod, mert akkor a kezdeti lelkesedést újra és újra át tudod élni, amikor elolvasod.

Talán hallottad már Simon Sinek híres előadását, amelyben arról beszél, hogy miért fontos megtalálni a miértünket. Simon Sinek arról beszél, hogy az ember nem a tárgyat, hanem magát a „célt” veszi meg.  Azt választod, ami hasonlít ahhoz, ami Te vagy. Olyan életstílust vagy értékeket képviselő cég, vállalkozás, szolgáltató mellett teszed le a voksodat, ami illik hozzád. Ami abban hisz, amiben Te hiszel.

Tehát, ha egy cég vagy vállalkozás, tanácsadó, szolgáltató jól kommunikálja azt, hogy miért csinálja azt, amit csinál, akkor a hozzá hasonló emberek meg fogják őt találni.

Sőt!

Ha következetes maradsz a miért-edhez, akkor még hűségesek is lesznek hozzád. Hiába kapnak majd jobb ajánlatot a konkurenciától, nem számít, mivel te – hogy is mondjam – egy „fogalom” vagy. Több annál, mint amivel foglalkozol. Több annál a tárgynál, szolgáltatásnál, amit eladsz.

És ezért nagyon fontos az önismeret egy vállalkozók számára.

Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy vajon tudod-e, hogy miért csinálod a vállalkozásodat, vagy csak megálltál azon a szinten, hogy tudod, hogy mit és hogyan csinálsz. Érzed a különbséget? Az első dolog arra vonatkozik, hogy elfogadod-e, hogy a vállalkozásod többet jelent, mint te, mint te önmagad. Az egy cél, amit szeretnél elérni, amivel szeretnéd valakinek az életét jobbá tenni.

Saját magad ismerete tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy egy sikeres vállalkozás alapjait megteremtsd. A többieknek kell egy ember, aki inspirálja őket, aki kitalálja a célokat. És kellenek azok az emberek is, akik megvalósítják ezeket. Neked pedig azt kell eldöntened, hogy Te melyik vagy…
Aki inspirál? Vagy aki megvalósít?

Szóval, ha tudod, hogy mi a te valódi miérted (értsd célod), és az alapján működsz, akkor motivált tudsz maradni, kapcsolatban tudsz maradni az emberekkel és elkötelezett leszel a munkádban, hiszen elköteleződtél a célod mellett. Tudni fogod, hogy miért fontos ez neked személy szerint, és mit szeretnél elérni a munkáddal.

 

2. Képzeld el a kívánt eredményt és érzelmileg kapcsolódj hozzá!

 

Itt is fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi a hosszú távú és a rövid távú elképzelésed a vállalkozásoddal kapcsolatban.

Milyen hatást szeretnél elérni?
Csak az emberek egy kis csoportjára szeretnél hatással lenni vagy az egész világra?
Mit szeretnél, hog az emberek megtapasztaljanak a veled végzett munka eredményeként?

Szánj egy kis időt arra, hogy alkoss egy jövőképet arról, amit szeretnél, amit el szeretnél érni.

Ehhez nagyon jó gyakorlat például a vizualizáció, a vízió tábla készítése vagy csak egyszerűen engedd meg magadnak, hogy álmodozz a jövőről.

Ha sikerül egy képet kialakítani, arról, hogy a jövőben mit szeretnél elérni, akkor hozz létre egy vizuális emlékeztetőt. Ez nagyon fontos, szerintem csak így működik. Ez lehet egy tábla, ahova felírod, lerajzolod, kinyomtatod ezt a célt. Lehet, egy mantra, amit kinyomtatsz és kiteszel az asztalodra, hogy ha elgyengülsz, akkor újra és újra elolvashasd vagy lehet bármi, ami neked beválik.

A lényeg, hogy legyen látható minden nap, és tudj rá visszacsatolni, ha elkezdenél kételkedni a munkádban.

 

3. Légy jelen és végezd el a munkát!

 

Tudom, ez nagyon nyersen hangzik. De működik.

Tudom, ehhez önfegyelemre és következetességre van szükség.

De tudod mi segít ebben?

Egy jól meghatározott ütemterv, ami megmondja, hogy mi a következő lépés.

Sokkal nehezebb úgy dolgozni, hogy reggel azt sem tudod, hogy minek állj neki. Ilyenkor könnyű elcsábulni egy kis közösségi médiázásra, egy kis olvasgatásra, olyan címszóval, hogy inspirálódsz, ötlet gyűjtesz az aznapi munkához, posztokhoz, bejegyzésekhez vagy egyéb tartalmakhoz. És észre sem veszed és eltelik a délelőtt úgy, hogy még semmi hasznosat nem csináltál a vállalkozásoddal kapcsolatban.

Ezzel szemben ha van egy negyedéves, vagy havi, de ha ezek nincsenek akkor legalább egy heti terved, akkor sokkal céltudatosabban fogsz haladni.

Tudod magad azzal motiválni, hogy ott vannak előtted a feladatok, amiket el kell végezni. Legyen szó egy sima teendőlistáról, egy excel táblázatról vagy valamilyen alkalmazásról, ami segít nyomon követni a feladatokat.

És ne feledd, a következetesség növeli a következetességet, és ha következetesen dolgozol, akkor az eredmények is jönni fognak!

De ne értsd félre, ez nem azt jelenti, hogy a nap 24 órájában folyamatosan dolgoznod kell. Ez sokkal inkább azt jelenti, hogy okosabban kell dolgoznod, okosabban kell kihasználnod azt az adott egy órát vagy akár 10-et. Bármennyit, ami rendelkezésedre áll. Az számít, hogy elkötelezett, következetes légy és minden tegyél meg valamit a célod elérésért.

 

4. Dolgozz ki egy elismerési és jutalmazási rendszert!

 

Tapasztalatom szerint a vállalkozók, különösen az egyéni vállalkozók ezzel egyáltalán nem foglalkoznak. Pedig ez is lehet az egyik módja annak, hogy motiválod magad. Ha ez most egy kicsit idegennek tűnik a számodra, akkor had mondjak erről néhány gondolatot.

Egyéni vállalkozók esetében ritka, hogy bármilyen visszajelzést kapjanak (persze ez alól kivétel az ügyfélvélemény, de a mindennapi munkánknak nem része a visszacsatolás).

Ez pedig sokaknál motivációvesztéshez vezethet.

Senki nem ad fizetésemelést, bónuszt vagy senki nem veregeti meg a vállunkat, hogy szuper voltál ezen a héten, nagyon eredményesen dolgoztál. Pedig az, hogy egyedül dolgozol, a saját vállalkozásodban dolgozol, egyáltalán nem jelenti azt, hogy el kell engedned az elismerésből és a jutalmazásból fakadó jó érzéseket. Kidolgozhatsz egy saját, személyre szabott tervet, ehhez azonban az kell, hogy határozd meg, hogy mit jelent számodra az elismerés és a jutalom.

Gondold végig, hogy milyen érzés volt, amikor utoljára pozitív megjegyzést vagy visszajelzést kaptál egy ügyféltől. Milyen hatása volt árd? Hogyan javította a napodat, hangulatodat, sőt az önbizalmadat?

Ha elismered önmagad, értékeled az apró sikereket, akkor a magabiztosság, a belső erő és az intuíció helyéről kezded irányítani a vállalkozásodat – és ezzel párhuzamosan kevesebb lesz a kérdezősködés és a bizonytalanság is.

Ahhoz, hogy kidolgozd a saját értékelési, elismerési rendszeredet szükséged lehet a következőkre:

 • Hozz létre egy fájlt vagy mappát az ügyfelek visszajelzéseihez.
  Bármikor, amikor kapsz egy visszajelzést, írd bele, így ha elbizonytalanodsz magadban, akkor ezt bármikor előveheted.
 • Ha egyelőre nem adtak neked ilyen visszajelzést, akkor kérj nyugodtan!
  Mondd el, hogy nem teszed közzé sehol, de neked fontos lenne, hogy elmondja, hogy mit tapasztalt a veled közös munka során.
 • Tartsd számon a napi eredményeidet is!
  Ne a nagy egészre koncentrálj! Például amikor egy online tanfolyamon dolgozol, akkor ne csak akkor dicsérd meg magad, amikor teljesen kész vagy, hanem ismerd el azt is, ha a sok halogatás után végre összeraktad a vázát, a modulokat vagy az egyes fejezeteket. Ezeket jegyezd fel egy külön mappába. Fontos, hogy leírd és legyen nyoma!
 • Írj hálalistát!
  Én ezt nagyon szeretem, szerintem nagyon sok pozitív hatása van. Akár minden nap is írhatsz ilyet. Beleírhatod, hogy mi az ami jól ment aznap, mi mehetett volna jobban, mi az a 3-5 dolog, amiért abban a pillanatban hálás vagy és miért. Legjobban akkor működik, ha leírod, akár kézzel.
 • Ha új projekten dolgozol, akkor már az elején tervezd meg, hogy mi lesz a jutalmad!
  Válassz ki mérföldköveket és határozd meg, hogy hogyan fogod őket megünnepelni. Arra figyelj, hogy bármit is választasz jutalomként, az valóban motiváljon téged. Fontos, hogy be is tartsd az önmagadnak tett ígéretet, különben nem működik.
 • A szünet is lehet jó jutalom!
  Ha úgy érzed, hogy már annyira belemerültél, hogy nem engedtél meg magadnak egyetlen perc leállást sem, és a családdal töltött idő alatt is csak pörög az agyad a vállalkozásodon, akkor tudatosan iktass be szüneteket. Ha kell, akkor telefonmentes 10-15 perceket, amikor csak azzal foglalkozol, ami számodra fontos.

Ami még fontos, hogy ne felejts el időt tervezni az ünneplésre sem! Nem ér azzal lesöpörni az asztalról, hogy á erre most nincs időm, majd legközelebb duplán ünnepelek, mert akkor nem fog működni és nem fog motiválni a nehéz időszakokban.

 

5. Add meg magad és bízz a folyamatban!

 

Igen, tudnod kell, hogy mit akarsz és miért akarod.

Érzelmi kapcsolatban kell lenned a végső céllal.

Következetesen kell megjelenned és dolgoznod, végre kell hajtanod a munkát, amihez önegyelem és becsületesség szükséges (vagyis valóban azt kell tenned, amit mondasz).

De csak a törekvés segíthet neked abban, hogy végül elérd a céljaidat!

Ha mindig szem előtt tartod a célokat, a miértedet és végig annak megfelelően cselekszel, akkor nyugodtan rábízhatod magad a folyamatokra, mert tudod, hogy jó irányba vezetnek.

 

Összefoglalás

 

Szóval hogyan maradhatsz motivált akkor, ha még nem jönnek az eredmények?

Először is:

 • tisztázd a miértedet,
 • kapcsolódj és tartsd szem előtt a végső célt,
 • aktívan és cselekvően légy jelen minden nap és
 • végezd el a munkát,
 • jutalmazd meg magad a közbenső sikerekért és
 • mindenekelőtt bízz önmagadban és a folyamatban.

Ha pedig mégis úgy érzed, hogy szükséged van egy segítő kézre, egy kísérőre, mert egyedül nem megy, akkor foglalj egy ingyenes időpontot és beszélgessünk!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.