fbpx
Blog

Így kommunikálj a saját hangodon!

Read Time:4 Minute, 51 Second

Introvertált vállalkozóként egyedülálló erősségeid vannak és egyedülálló kihívásokkal nézhetsz szembe, miközben a vállalkozásodat irányítod. Szuperül érezheted magad olyan területeken mint a stratégiai gondolkodás és a részletekre való odafigyelés, de nehézségekbe ütközhetsz a kapcsolatépítés és az üzeneted megosztása közben.

A hatékony kommunikáció azonban elengedhetetlen a vállalkozásod sikeréhez – függetlenül attól, hogy introvertált személyiséggel élsz vagy sem.

Ma olyan ötleteket, tanácsokat szeretnék megosztani veled, amelyek segítségével introvertáltként is hatékonyan és eredményesen kommunikálhatsz, miközben hű maradhatsz saját értékeidhez és megőrizheted a saját hangod.

 

A hatékonyság és a hatékony kommunikáció

 

Mielőtt belemerülnénk a hatékony kommunikáció stratégiáiba, fontos meghatározni, hogy mit értünk hatékonyság és hatékony kommunikáció alatt. Ne vedd félvállról ezt a pár mondatot, mert sokat segíthet a megfelelő stratégia kialakításában!

A hatékonyság azt a képességet jelenti, hogy a lehető legkevesebb idővel, erőfeszítéssel vagy erőforrással egy feladatot vagy célt elérsz. A hatékony kommunikáció ezzel szemben arra a képességre utal, hogy információkat vagy ötleteket világosan és pontosan továbbítasz a célközönségednek.

Én is introvertált vállalkozó vagyok, így dolgozom már több mint 10 éve, így pontosan tudom, hogy a hatékonyság különösen fontos a számunkra. Az idő és az energia értékes erőforrások, és elengedhetetlen, hogy okosan használjuk fel őket a céljaink eléréséhez, hiszen ha nem jól gazdálkodunk, akkor könnyedén felemészthetik az energiáinkat a mindennapi feladatok.

De nagyon fontos, hogy a hatékonyság nem lehet a hatékony kommunikáció ára. A célközönség számára rezonáló egyértelmű üzenet elengedhetetlen a megfelelő bizalom kialakításához, és ahhoz, hogy elegendő és jó minőségű ügyfeleink legyenek.

 

A hitelesség ereje a kommunikációban

 

A mai világban a hitelesség lassan már olyan lesz, mint egy trendi kifejezés, amelyet a marketingben és a személyes márkaépítésben csak úgy bedobnak az emberek. A hitelesség azonban nem csak egy divatos fogalom – ez a hatékony kommunikáció egyik legfőbb eszköze.

Amikor hitelesen kommunikálsz, akkor szívből beszélsz, és mélyebb szinten lépsz kapcsolatba a célközönségeddel. Ez a kapcsolat segíthet a hűséges ügyfélkör kialakításában, és nagyon jó eszköz ahhoz, hogy megkülönböztesd magad a versenytársaidtól.

Introvertált vállalkozóként a hitelesség magától értetődő. Lehet, hogy te nem vagy a legmenőbb vagy a legkarizmatikusabb személy, de ha egyedi nézőponttal és értékes üzenettel rendelkezel, akkor garantáltan oda fognak figyelni rád. Ha a saját hangodon kommunikálsz, és hű maradsz az értékeidhez, akkor a saját szakterületed szakértőjévé válhatsz, és erős személyes márkát építhetsz. Ez pedig valóban hitelessé fog tenni a célközönséged szemében.

 

Találd meg a saját hangod!

 

Introvertált vállalkozóként talán még nehezebb ez a feladat. Nehéz, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a kommunikációd valóban hatékony legyen. De ne ijedj meg, ha úgy érzed, hogy szükséged van segítségre, akkor itt vagyok. Business coachként nagyon fontosnak tartom, hogy mielőtt bármilyen kommunikációba vagy online megjelenés építésébe belevágsz, tedd rendbe az alapokat. Azaz ismerd fel és tudatosítsd a saját személyiségedet, az erősségeidet, az egyediségedet és az értékeidet, mert ezek nélkül nem fogod tudni megtalálni a saját hangod és az egész kommunikációd egy zavaros, adhoc jellegű kommunikáció lesz.

Mindezt azonban egy coaching folyamattal nagyon szépen meg lehet alapozni. A korábbi ügyfeleim úgy szoktak fogalmazni miután végig vezetem őket ezen a folyamaton, hogy olyan ez a számukra, mint amikor a háborgó hullámok lecsendesednek és minden letisztul. Minden egyértelmű, tiszta és világos lesz, pontosan tudják, hogy kinek, miről és hogyan kell kommunikálni – úgy, hogy annak az legyen az eredménye, hogy több és jobb minőségű ügyfeleik legyenek.

 

Stratégiai tippek a hatékony kommunikációhoz

 

A hatékony kommunikáció alapos tervezést és előkészítést igényel. Lehet, hogy te introvertáltként előnybe részesíted az írásbeli kommunikációt a személyes interakciókkal szemben, de fontos, hogy diverzifikáld, vagyis szélesítsd a kommunikációs csatornáidat azért, hogy szélesebb körben érd el a célközönségedet. Vagyis ne ragadj le egyetlen csatornánál – még akkor sem, ha számodra az írásbeli kommunikáció az elsődleges stratégia!

Az írásbeli kommunikáció értékes eszköz lehet számunkra, introvertált vállalkozók számára. Lehetővé teszi ugyanis, hogy az ötleteinket világosan és tömören fejezzük ki, anélkül, hogy a személyes interakció nyomása ránk nehezedne. Van időnk és lehetőségünk átgondolni, átolvasni a szöveget mielőtt közzétennénk, ez pedig csökkenti a ránk nehezedő stresszt. Sőt, arra is van lehetőségünk, hogy megkérjünk valakit, hogy nézze át, jelezzen vissza és ez alapján alakíthatunk rajta. Egyszóval felkészülhetünk, ami számunkra nagyon fontos.

Az írásbeli kommunikáció formái közé tartozik az e-mail marketing, a blogolás vagy akár a különböző közösségi média felületek alkalmazása. Ezek mind lehetővé teszik, hogy úgy készíts tartalmat, hogy előtte átgondolhasd, felkészülhess és ne nyomasszon az állandó készenlét érzése.

Nézzünk most néhány gyakorlati tippet a hatékony kommunikációhoz!

 

Legyél világos és tömör!

A kommunikációd során legyél egyértelmű, világos és tömör, mert így tudod elkerülni a félreértéseket és a nézeteltéréseket. Ha az üzeneted egyértelmű, illetve egyértelműen húzod meg a határokat, egyértelműen állítod fel a szabályokat, amik mentén dolgozol, akkor nem érhet váratlan meglepetés.

 

Hallgass aktívan!

A hatékony kommunikáció nem csak beszédet jelent, hanem a másik ember aktív maghallgatását is. Az, ha képes vagy valaki aktívan meghallgatni, akkor ez segít kiépíteni a bizalmat, és azt sugározza az ügyfeled számára, hogy megérted őt.

 

Hangsúlyozd a hitelességedet!

A hitelesség elengedhetetlen a közönséggel való valódi kapcsolatok és kapcsolódások kialakításához. Add önmagad, ne hasonlítgasd magad másokhoz, kommunikáld az értékeidet úgy, hogy az rezonáljon a célközönségeddel! Fontos, hogy helyezz hangsúlyt arra is, hogy ledöntsd azokat a korlátozó hiedelmeket, amelyek a célközönségedet akadályozzák céljaik elérésében.

 

Figyelj oda azokra, akikkel kapcsolatba kerültél!

Kövesd nyomon azokat az embereket, akikkel kapcsolatban állsz, hogy fenntartsd a bizalmat! Az, hogy néha érdeklődsz, azt mutatja számukra, hogy megérted őket, támogatod őket és minden növeli a bizalmat!

Remélem hasznosnak találtad ezeket a gondolatokat, és be tudod építeni a mindennapjaidba.
Ne feledd, a hatékony és hiteles kommunikáció kulcsfontosságú egy sikeres vállalkozás felépítéséhez!

Alkalmazd ezeket a tippeket és tartsd szem előtt azt, hogy a kommunikáció készség fejleszthető! Neked introvertáltként olyan szuperképességeid vannak, amelyek tudatosításával óriási piaci előnyre tehetsz szert! Ehhez nincs más dolgod, mint tudatosítani mindezt önmagadban, és megtalálni a saját hangod! Ha ehhez segítségre van szükséged, akkor foglalj egy időpontot az ingyenes konzultációra és nézzük meg, hogy tudok segíteni neked!

 

 

 

 

 

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.