fbpx
Blog

Így csökkentsd a túlzott elvárásokat és találd meg az egyensúlyt a vállalkozásodban!

Read Time:2 Minute, 53 Second

 

Az introvertált emberek egyik jellemző tulajdonsága a perfekcionizmus. Tapasztalom ezt saját magamon is, illetve azokon a vállalkozókon, akikkel együtt dolgozom. 

A perfekcionizmusnak azonban vannak árnyoldalai is. Hiába hiszik sokan azt, hogy milyen jó nekünk, mert bármit kiadunk a kezünkből az tökéletes. Ők sajnos nem látják a mögötte meghúzódó szenvedéseket, nehéz órákat.

Ma arra gondoltam, hogy megosztok veled néhány hatékony tippet azért, hogy ha az előzőekben magadra ismertél, akkor segítsek neked csökkenteni a túlzott elvárások miatti terheket. 

Nézzük, hogy melyek ezek!

 

1.tipp: Az elfogadás ereje – nézz szembe vele és tudatosítd!

 

Fontos első lépés a túlzott elvárások kezelésében a felismerés, a tudatosítás és az elfogadás.

Ismerd fel és tudatosítd magadban, hogy a perfekcionizmus gátol, visszatart.

Ez az első és legfontosabb dolog. Mert ha felismered és szembe tudsz nézni vele, akkor már tudod, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy legyőzd. 

Mindenképpen kezdd kicsiben! 

Tudom, hogy hiába mondanám neked, hogy fogadd el, hogy senki sem tökéletes, nem mennék vele semmire. Ezt már ezerszer hallottad.

Helyette azt javaslom, hogy ha felismerted, hogy egy új szolgáltatást, blogbejegyzést vagy e-bookot azért halogattál, mert úgy gondoltad, hogy még nem tökéletes, akkor válassz egyet és azt tedd nyilvánossá.

Ha hozzám hasonló vagy, akkor biztos vagyok benne, hogy már most is olyan állapotban van, hogy bőven megfelel a célközönséged igényeinek. Tedd közzé és figyeld a reakciókat!

Ha pozitív, akkor raktározd el magadnak az élményt, és használd fel a következő alkalommal, amikor tudatosítod magadban, hogy megint a perfekcionizmus miatt halogatsz.

Ha pedig negatív véleményeket kapsz, akkor pedig tekints rá tanulási, fejlődési lehetőségként. Ne csapd le a laptopod miután elolvastad a negatív visszajelzést, hanem próbálj utánajárni, hogy mi nem tetszett az adott embernek. Kérdezd meg tőle, hogy hogyan tudnál jobban segíteni neki!

Sokan segítőkészek és elmondják, te pedig tanulhatsz belőle!

 

2.tipp: Határozz meg reális célokat és prioritásokat!

 

Határozz meg reális célokat és prioritásokat, amelyek valóban fontosak számodra és vállalkozásod számára.

A perfekcionista ember hajlamos túlzott elvárásokat támasztani önmagával szemben.

Azonban, ha megfelelően megtervezed és rangsorolod a feladatokat, megkönnyíted a munkádat, és növeled a hatékonyságodat.

Koncentrálj azokra a területekre, ahol a legnagyobb hatást érheted el, és próbálj meg nem aggódni az apró részletek miatt!

 

3. tipp: Légy rugalmas és gyakorold a türelmet!

 

A perfekcionizmus gyakran a türelmetlenséggel és a rugalmatlansággal jár együtt.

Tanuld meg elfogadni, hogy nem mindig minden a terveid szerint alakul. Légy türelmes, mind magaddal, mind másokkal szemben.

Ez egy tanulható készség, de a titka az elkezdésben van. Kezdd el gyakorolni, és meglátod, hogy idővel sokkal hatékonyabb leszel!

 

4.tipp: Kérj segítséget!

 

Ne próbálj mindent egyedül elvégezni!

Kérj segítséget, amikor szükséged van rá!

Az introvertált vállalkozók gyakran nehezen delegálnak, mert úgy érzik, hogy csak ők képesek a legjobban megcsinálni. Azonban a delegálás lehetőséget ad a fejlődésre, és segít csökkenteni a terhet a válladon.

 

5.tipp: Gondoskodj magadról és keresd az egyensúlyt!

 

Ne hanyagold el a saját jólétedet és egészségedet a munka túlzott elvárásai miatt.

Fontos, hogy gondoskodj magadról, pihenj, mozogj és találj időt a feltöltődésre.

Az egyensúly megtalálása az élet minden területén segít megelőzni a kiégést és a túlzott stresszt.

 

Ahogy látod, a perfekcionizmus árnyoldalainak kezelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikeres, elégedett és önazonos vállalkozást építs. Az elfogadás, reális célok és prioritások meghatározása, rugalmasság és türelem gyakorlása, segítségkérés, valamint az egyensúly megtalálása mind olyan hatékony lépések, amelyek segítenek megküzdeni a perfekcionizmussal.

Ha azonban úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor foglalj időpontot egy ingyenes konzultációra és beszélgessünk arról, hogy hogyan tudlak támogatni!

 

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.