fbpx
Blog

5 időgazdálkodási tipp introvertált vállalkozóknak!

Read Time:4 Minute, 17 Second

Megfelelő időgazdálkodás nélkül nincs hatékony munkavégzés!

A megfelelő időgazdálkodás létfontosságú egy vállalkozó számára. Különösen igaz ez ránk, introvertált vállalkozókra is, hiszen nekünk különösen oda kell figyelnünk arra, hogy időt szánjunk a pihenésre és a feltöltődésre, hiszen enélkül kifáradunk, kimerülünk és csökken a hatékonyságunk. Ha introvertáltként nem teremted meg a lehetőséget és az időt arra, hogy önmagad lehess, visszavonulhass és egy feltöltődhess, akkor könnyen észreveheted magadon a fáradtságot, a levertséget és a motivációvesztést. Súlyosabb esetben kiégés is jelentkezhet.

Mai bejegyzésemben időgazdálkodási tippeket hoztam a számodra. Olyanokat, amelyek tökéletesen passzolnak az introvertált személyiségedhez, így biztos vagyok benne, hogy könnyen fogod tudni alkalmazni őket! Nézzük!

 

1.időgazdálkodási tipp: Kezdd a napot csendesen!

 

A legtöbb ember reggel ébredés után egyből a telefonjáért nyúl. Gyorsan megnézi az értesítéseket, esetleg a híreket. Ez a legrosszabb, amit tehetsz, ugyanis így már rögtön rengeteg információ zúdul rád, összevissza cikáznak a gondolataid és zaklatottan indul a reggeled.

Ne tedd! Helyette kezdd a napodat csendesen!

Figyelj oda rá, hogy ne kapcsold be a telefonodat, ha lehet még híreket se hallgass más eszközön. Ehelyett kezdd a napodat azzal, hogy kitárod az ablakot és veszel néhány mély lélegzetet. Ezzel egyből felfrissül az elméd és a tüdőd. Az éberségi gyakorlatok szintén jók lehetnek. A jóga és a meditáció segíthet, hogy pozitív gondolatokkal és érzésekkel induljon a napod. A naplóírás pedig abban támogat, hogy pontosan lásd, hogy milyen napra készülsz, mik lesznek a legfontosabb céljaid, így egész nap fókuszált maradhatsz.

 

2.időgazdálkodási tipp: Legyen ütemterved!

 

Sokaknak már reggel elúszik az egész napjuk. Céltalanul indulnak el, úgy gondolják, hogy majd menet közben kitalálják, hogy mit csináljanak. De ez egy olyan plusz stressz, amit egy jó ütemtervvel elkerülhetsz.

Introvertáltként eltérő energiaszinttel és munkaritmussal rendelkezünk, mint az extrovertált emberek. Ezért fontos, hogy a mi ütemtervünk személyre szabott legyen, azaz pontosan illeszkedjen a személyiségünkhöz, a preferenciáinkhoz.

Mit jelent mindez?

Azt, hogy ismerned kell önmagad ahhoz, hogy össze tudd állítani a saját ütemtervedet. Az időgazdálkodás szempontjából is fontos, hogy figyeld meg magad. Gondold végig, hogy te reggel tudsz-e hatékonyan dolgozni vagy inkább este! Egyáltalán nem mindegy, hiszen ha reggel nehezen indul be az agyad, akkor a fontosabb feladatokat nem érdemes reggelre ütemezned. Ha így teszel, akkor rengeteg időt és energiát elpazarolsz és nem leszel hatékony. Ezzel szemben, ha tudod, hogy este produktívabb vagy és akkora teszed a fontos feladatokat, akkor a reggeli munkaórákat kitöltheted a kötelező e-mailekre való válaszadással, illetve egyéb, nem túl fontos dolgok elintézésével.

 

3.időgazdálkodási tipp: Használd ki a technikai lehetőségeket!

 

Számos alkalmazás és eszköz áll rendelkezésedre, amelyek segítségével introvertált vállalkozóként is hatékonyabb lehet az időgazdálkodásod. Egy feladatkezelő, például a Trello vagy az Asana használatát a teendők listájának nyomon követésére nagyn hasznos lehet. Így pontosan látni fogod, hogy egyes feladatokra mennyi idő szükséges, és a napi ütemterved összeállításánál már egyértelmű adatokkal tudsz számolni. Mérd le például, hogy mennyi ideig tart megírni egy blogbejegyzést, elkészíteni egy közösségi média posztot vagy egy hírlevelet, és amikor a napirendedet tervezed, akkor ezekkel az időkkel kalkulálj.

Nagyon sokat tud segíteni ez a módszer abban, hogy ne csússz el napközben, hiszen ha azt gondolod, hogy egy blogbejegyzés megvan fél óra alatt, de közben másfél órát dolgozol vele általában, akkor ez felboríthatja az egész időbeosztásodat.

 

4.időgazdálkodási tipp: Állíts fel határokat!

 

Az introvertált személyiségünknek köszönhetően ritkán tudunk nemet mondani. Ehhez még hozzájárul az is, hogy vállalkozóként magunk osztjuk be az időnket, így meg is tudjuk magyarázni önmagunknak, hogy azért vállalunk el mindent, mert mi rugalmasan dolgozunk. Ez azonban nagyon kimerítő lehet.

Annak ellenére, hogy a nemet mondás művészete nem könnyű, gyakorlással sokat fejlődhetsz benne. Ne feledd! A „Nem.” önmagában is egy teljes mondat!
Ha úgy érzed, hogy emiatt hátrány ér, és szeretnéd, hogy a másik fél ne azt érezze, hogy csak lerázod, akkor ne egyszerűen csak nemet mondj, hanem ajánlj fel egy olyan időpontot, ami számodra megfelelő.

 

5.időgazdálkodási tipp: Tarts szünetet, hogy feltöltődhess!

 

Ahhoz, hogy introvertáltként hatékonyak lehessünk fontos, hogy fel tudjunk töltődni. Bennünket hamarabb lemerítenek az interakciók, mint az extrovertáltakat, ezért nekünk különösen oda kell figyelni, hogy legyenek a nap során olyan kis időszakok, ahol egy kicsit töltődni tudunk. Ha önállóan dolgozunk, akkor ez könnyebben megoldható, de ha nem, akkor is próbáljunk meg mindent megtenni azért, hogy napközben legyen egy kis időnk önmagunkra.

Nálam a legjobban az vált be, hogy a napi feladataim közé mindig tervezek szüneteket is. A naptáramban nem úgy vannak beírva a feladatok, hogy 9-10-ig és 10-11-ig, hanem mindig tartok köztük egy 10 perces szünetet. Ez pont elég arra, hogy egy kicsit átmozgassam magam, megigyak egy kávét vagy egy teát, vagyis egy kicsi töltődjek.

Ezekkel az időgazdálkodási tippekkel introvertálként is könnyebb lehet az időgazdálkodás számodra. Remélem, hogy találtál benne hasznos gondolatokat!
Ne feledd, hogy az időgazdálkodást is lehet gyakorolni, ez is egy olyan készség, ami tanulást igényel, ezért ne keseredj el, ha egyszer-egyszer nem sikerül tartanod magad hozzá. A lényeg, hogy légy türelmes, ismerd meg önmagad és adj lehetőséget arra, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb megoldást.

A közösségi  média egy nagyon idő- és energiarabló tevékenység tud lenni! Különönsen számunkra! 
Íme néhány tipp, ami segíthet, ha te is küzdesz vele! >>> Így használd a közösségi médiát introvertáltként!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.