fbpx
Blog

Hatékony időgazdálkodás introvertált vállalkozók számára

Read Time:4 Minute, 38 Second

Introvertált vállalkozóként fontos, hogy kiemelt figyelmet fordíts a töltődésre, pihenésre.
A sok interakció, az állandó jelenlét és készenlét kimeríthet, ezért a hatékony időgazdálkodás kulcsfontosságú a számodra.

A megfelelő stratégiával és eszközökkel azonban maximalizálhatod hatékonyságodat és könnyedén a céljaidon tarthatod a fókuszodat.

Ma ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, hogy introvertált vállalkozóként hogyan tudsz hatékonyan gazdálkodni az időddel, és hogyan tudsz ezáltal sikeresebb vállalkozást építeni.

 

Értsd meg, hogy introvertáltként hogyan működsz!

 

Mielőtt belemerülnénk az időgazdálkodási stratégiákba, döntő fontosságú, hogy megértsd és tudatosítsd, hogy introvertáltként hogyan működsz. Minden az önismerettel kezdődik, ugyanis ismerned kell önmagad ahhoz, hogy kiválaszd a megfelelő stratégiákat.

Mivel én magam is introvertált vállalkozó vagyok, így az elmúlt több mint 10 évben sikerült megfigyelnem azt, hogy rám mi jellemző. Néhány éve pedig már mentorként is segítem a vállalkozókat, így ott is megfigyeltem már, hogy milyen tulajdonságok jelennek meg és válnak hangsúlyossá egy introvertált személyiséggel vállalkozó számára.

Introvertáltként tehát általában introspektívek, reflektívek vagyunk, és a feltöltődéshez fontos számunkra, hogy tudjunk egyedül, önmagunkban is időt tölteni. Azaz tudjunk időközönként visszavonulni.

Mindemellett introvertáltként kiváló hallgatók vagyunk, és jellemző ránk, hogy előbb gondolkodunk és csak ezután beszélünk.

Ugyanakkor nem csak előnye van a személyiségünknek, hanem bizony számos kihívással is szembe kell néznünk:

  • kimerültnek érezhetjük magunkat a túl sok interakció miatt (elfáradhatunk, ha túl sok időt töltünk nagy társaságban, mert leszívja az energiánkat)
  • nehézségekbe ütközhetünk, ha kapcsolatépítésről van szó, illetve sok esetben az értékesítéssel is problémánk akad
  • nehéz lehet számunkra feladatokat delegálni
  • problémába ütközhetünk, ha priorizálni kell a feladatokat és hatékonyan kell beosztani az időnket

 

Az introvertált személyiség előnyei egy vállalkozó számára

 

Bár kétségtelen, hogy számos kihívással kell szembenéznünk, én mégis úgy gondolom, hogy az introverziómra pozitív tulajdonságként tekintek. És erre bíztatlak téged is, hiszen véleményem szerint sokkal több előnye van, mint hátránya.

A titok csupán annyi, hogy tudatosítanod kell magadban, hogy te hogy működsz, és ennek megfelelő stratégiákat és eszközöket kell választanod. Nem szabad erőltetned azokat az eszközöket, amelyekkel extrovertáltakat céloznak, mert azok nálad nem fognak működni.

Én nagyon élvezem, hogy introvertált vállalkozóként:

  • megvan a képességem, hogy mélyen összpontosítani tudok egy konkrét feladatra
  • képes vagyok jól, értő figyelemmel hallgatni, belehelyezkedni az ügyfelek helyzetébe, és ezáltal jobban megérteni őket
  • erős kutatói és elemzői képeségekkel rendelkezem (ez nagy előny egy vállalkozás esetén)

Ha te is magadra ismertél, akkor nincs más hátra, mint tudatosítani magadban, hogy neked milyen erősségeid vannak, és erre alapozva kialakítani a hatékony időgazdálkodás rendszerét a mindennapjaidban.

Ha ezzel megvagy, akkor nézzük is meg, hogy milyen tippeket hoztam neked mára!

 

Hatékony időgazdálkodási stratégiák introvertált vállalkozók számára

 

1. Alakíts ki egy rutint!

A rutin segíthet abban, hogy jobban irányíthasd a napjaidat, és csökkentds azt a stresszt, amit a döntési helyzetek okozhatnak.

A napi rutin kialakítása magába foglalhatja például azt, hogy te meghatározott időpontokban válaszolsz az e-mailekre, a közösségi média felületeken érkezett hozzászólásokra vagy egyéb interakciókra. Ha ezeket betervezed a rutinodba, akkor ezzel hatékonyabb lehetsz, hiszen nem lebeg a fejed felett, mint megoldandó feladat.

A rutin segíthet, hogy elkerüld, hogy a zavaró tényezők eltereljék a figyelmedet és segítenek, hogy elegendő időt szánj a megfelelő feladatokra, illetve a saját energiád és időd védelmére.

 

2. Rangsorold a feladataidat!

Úgy gondolom, hogy a feladatok rangsorolása minden vállalkozó számára elengedhetetlen, nem csupán nekünk introvertált vállalkozóknak fontos.

Kezdd a napot azzal, hogy meghatározod a legfontosabb feladatokat, amelyeket el kell végezned, majd először ezeken dolgozz!

Ez a megközelítés segíthet abban, hogy a legkritikusabb feladatokat még a fáradtság megjelenése előtt elvégezd.

 

3. Tarts szüneteket!

Introvertált vállalkozóként én is érzem, hogy megfelelő mennyiségű szünet nélkül kimerülök.

Szükség van a feltöltődésre, mert hosszú távon a pihenés, feltöltődés hiánya akár kiégéshez is vezethet.

Tarts a nap folyamán szüneteket, sőt a legjobb, ha ezeket a szüneteket be is írod a napirendedbe.

Akár a rutin részévé is teheted, hogy napközben egy 10 perces sétával elvonulsz és töltődsz. Számomra ez nagyon hatékonynak bizonyul.

Ha kicsit több időd van, akkor akár meditálhatsz is, vagy végezhetsz bármilyen olyan tevékenységet, ami téged feltölt.

Ne feledd! A szünetek segítenek elkerülni a kiégést, és lehetővé teszik a számodra, hogy megújult erővel térj vissza a munkádhoz.

 

4. Korlátozd a zavaró tényezőket!

A figyelemelterelés különösen nagy kihívást jelenthet egy introvertált számára.

A zavaró tényezőket úgy tudod korlátozni, hogy kikapcsolod az értesítéseidet, blokkolod a közösségi médiát munkaidőben, valamint igyekszel csendes helyen végezni a munkádat. Így sokkal könnyebb koncentráltnak és produktívnak maradni.

 

5. Szervezd ki, amit lehet!

Ez az egyik legnagyobb kihívás a számomra. Ha te is hasonlóképpen működsz, akkor megérted.

Én nagyon nehezen delegálok feladatokat, pedig tudom, hogy ezzel időt szabadíthatok fel, amiket a valóban fontos feladatok elvégzésére fordíthatok.

Nálam az vált be, hogy írtam egy listát azokról a feladatokról, amiket nem szeretek elvégezni, illetve amelyek elvégzéséhez nincs feltétlenül szükség a személyes jelenlétemre. Így amikor a kiszervezésre került a sor, akkor ezekből szemezgettem, így apránként el tudtam fogadni, hogy ez valóban egy jó módszer a hatékonyságom növelésére és az időgazdálkodásra.

 

Összefoglalás

Azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy introvertált vállalkozóként az időgazdálkodás és a produktivitás maximalizálása kihívást jelenthet a számunkra, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés.

Biztos vagyok benne, hogy te is sikeres lehetsz a saját vállalkozásodban, ha megérted és tudatosítod magadban az introverzió egyedi erősségeit és kihívásait, és ezek alapján megtalálod a hatékony időgazdálkodási stratégiákat.

Ehhez pedig nélkülözhetetlen az, amiről ma írtam neked, vagyis a rutin kialakítása, a megfelelő mennyiségű szünet beiktatása, a feladatok rangsorolása, a zavaró tényezők korlátozása és a nem alapvető feladatok kiszervezése.

Remélem ez a néhány gondolat hasznos volt a számodra!

Ha úgy érzed, hogy nehézséget jelent számodra megfogalmazni a saját erősségeidet, esetleg szükséged van segítségre a személyiségedhez illeszkedő online megjelenés kialakításában, akkor pedig foglalj egy időpontot és beszélgessünk!

Az időpontfoglaláshoz kattints ide!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.