fbpx
Blog

Félénk vagy introvertált?

Read Time:2 Minute, 4 Second

 

Hányszor hallottam gyerekkoromtól kezdve, hogy:

  • „Ne legyél olyan csendes!”
  • „Miért vagy olyan félénk?”

A helyzet később sem változott. Mivel én magam nem változtam, és továbbra is introvertált vagyok, ezért nem csodálkozom ezen. Mégis időről időre felbosszant, hogy ennyire beskatulyáznak bennünket.

Még tudnám tovább folytatni a sort, ugyanis gyakran hangzik el a szerény mellett a csendes, a tartózkodó, az átgondolt, a töprengő vagy a lassú jelző is. 

Véleményem szerint ez a félreértés abból adódik, hogy sokan nem igazán tudják, hogy mit takar valójában az introvertált kifejezés. 

 

Milyen az, aki introvertált?

Az introvertáltság lényege, hogy mi abból nyerünk energiát, úgy töltődünk, hogy egyedül vagyunk.

A túl sok interakció kimerít bennünket. Ezért van, hogy egy nagyobb társasági esemény után borzasztó fáradtnak érezzük magunkat, és szükségünk van egy kis visszavonulásra, hogy töltődjünk. Vagyis, nem, nem azért nem megyünk el például a konferencia utáni vacsorára, mert félénkek vagyunk, hanem azért, mert egyszerűen már nincs erőnk hozzá.

Ugyancsak jellemző ránk, hogy gondolkodó, elemző típusok vagyunk. Szeretünk gondolkodni, mielőtt beszélünk, ezért nem is dobálózunk felesleges, üres frázisokkal.

Sokak szemében ez úgy tűnhet, hogy olyan szerények vagyunk, hogy nem nagyon merünk megszólalni. Nem erről van szó, csupán nem szeretjük a céltalan csevegést, helyette szeretjük a mély beszélgetéseket, amelyekhez szükséges, hogy átgondoljuk mondanivalónkat.

 

Miért keverik össze a félénkséget az introvertáltsággal?

Megértem, hogy könnyű összekeverni. Hiszen aki csak a felszínt vizsgálja, az mit lát?

Azt látja, hogy csendben dolgozunk, nem közeledünk annyira a társasághoz egy rendezvényen, gyakran hosszasan dolgozunk egyetlen projekten. 

És mivel kívülről ez úgy tűnik, mintha nem szeretnénk az embereket, ezért gyorsan megbélyegeznek bennünket félénknek.

Pedig ez nem így van.

Introvertáltként mi ugyanúgy igényeljük a társas interakciókat, csupán kisebb adagokban van rá szükségünk. Sőt, egy-egy ilyen alkalom után vissza is kell vonulnunk, hogy feltöltsük az energiaraktárainkat, mert különben annyira lemerül, hogy elveszítjük a motivációnkat.

A félénkség ezzel szemben azt jelenti, hogy az adott személy nem érzi jól magát mások társasáságban, könnyen  megijed.

Ettől függetlenül lehet egy introvertált félénk? Igen!
Lehet egy introvertált időnként szégyenlős? Igen!
Lehet egy extrovertált félén vagy szégyenlős? Természetesen!

Mert nem az introvertáltság az oka a félénkségnek. 

Az introvertált emberre az jellemző, hogy hamarabb elfárad az interakciók során, és ezért időnként vissza kell vonulnia, egyedül kell lennie, hogy töltődni tudjon.

Szeretnéd jobban megismerni az introvertált személyiségjegynek a jellemzőit? 
Szeretnél hasznos tippeket olvasni arról, hogy hogyan tudod hatékonyan építeni a vállalkozásodat úgy, hogy közben hű maradsz a saját személyiségedhez?

Akkor iratkozz fel a Csendes tippekre, amely minden csütörtökön érkezik a postafiókokba!
Kattints ide a feliratkozáshoz!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.