fbpx
Blog

Félelmek és tévhitek, amelyek megbéníthatják a vállalkozásodat

Read Time:10 Minute, 12 Second

A félelemek és tévhitek évente több száz vállalkozó bukását okozzák. Meggyőzzük magunkat valamiről, amitől félünk, ahelyett, hogy cselekednénk. De ebben a bejegyzésben segítek, hogy ha most úgy érzed, hogy már mindent kipróbáltál, akkor se add fel! Ezeket még tuti nem próbáltad!

A munkám során gyakran hallom vállalkozóktól, hogy milyen üzleti céljaik vannak. Például blogot kellene indítani, videózni kellene, online tanfolyamot kellene készíteni vagy akár könyvet kellene írni. Amikor pedig visszakérdezek, hogy miért nem tették meg eddig, akkor általában olyan válaszokat adnak, mint:

 • nem vagyok elég jó a technikai dolgokban
 • nincs elég időm
 • az ötleteim nem elég jók
 • túl nagy a verseny az iparágamban, már mindenki ezt csinálja
 • úgy érzem, hogy nekem nem menne
 • nincsenek olyan képességeim, amivel megcsinálhatnám
 • nekem ehhez nincs elegendő tudásom

És így tovább és így tovább és így tovább…

Sok vállalkozót ismerek, akik folyamatosan mondogatják maguknak ezeket a kifogásokat, és emiatt halogatnak, nem tesznek lépéseket a céljaik megvalósítása felé. Így lehet, hogy soha nem érik el azt, amit szeretnének.

Olyanok is vannak, akik ezeken a félelmeken már túl vannak, lehet, hogy a legtöbbet már le is győzték és belekerülnek a második szakaszba, vagyis minden idejüket a kutatással, információgyűjtéssel, olvasgatással, inspirálódással, el nem végzett tanfolyamok halmozásával és felesleges közösségi média pörgetéssel töltik.

Ennek az a hátulütője, hogy bár úgy érzed, hogy valami hasznosat csinálsz és haladsz előre, de valójában nem összpontosítasz olyan tevékenységre, amely előrébb viszi a vállalkozásodat és pénzt termel a számodra.

Ide sorolhatnánk még a Netflixet is, mint időrablót, vagy esetleg az emailek olvasgatását, esetleg az iroda átrendezését. De biztos vagyok benne, hogy te is tudnál számos hasonló példát felsorolni a saját hétköznapjaidból.

És tudod mi a legszebb ebben? Persze a legszebb idézőjelben értendő. Az, hogy te magad állsz a saját utadban, mégsem vagy képes arra, hogy félreállj.

És tudod miért?

A félelmeid miatt. A félelmeiddel igazolod, a félelmeiddel magyarázod ezeket a kifogásokat.

Nézzük meg ezt egy kicsit mélyebben. Lehet, hogy te is titkon úgy gondolod, hogy jobb elfoglaltnak lenni és hagyni, hogy a félelmek győzzenek. Egy kicsit erőlködünk, egy kicsit ezt is és azt is csinálunk, de azért nem merülünk el benne olyan nagyon, mert így biztosan nem bukhatunk el.

Ismerős?

Pedig ha őszinte akarsz lenni, akkor ezekkel a dolgokkal lehet, hogy elkerülöd a bukást, de az álmaidat biztosan nem fogod tudni megvalósítani.

Mindannyian küzdünk félelmekkel. És mindannyian keresünk olyan kifogásokat, amelyek megakadályozzák, hogy megvalósítsuk a kívánt üzleti sikert.

De vajon vállalkozóként miért félünk attól, amit a legjobban akarunk?

Valami potenciálisan rossz történéstől való félelem az egyik olyan dolog, ami emberré tesz bennünket. Az állatok félnek valamitől, ami közvetlen veszélyt jelent. De csak az emberek félnek valamitől, ami megtörténhet, de most nem történik meg. És egyesek azt mondanák, hogy ez a félelem biztonságban tart bennünket. Megakadályoz minket abban, hogy hülyeséget csináljunk. Általánosságban elmondható, hogy ez egy egészséges érzelem – a félelem visszatart minket attól, hogy kiugorjunk egy mozgó autóból, vagy megpróbáljunk kivenni egy forró fahasábot a tűzről.

De sajnos ugyanez a félelem tart vissza minket attól is, hogy megszerezzük, amit akarunk. Korlátoz bennünket, sőt, néha egészen le is gyengít.

Tudod mit mondanak a statisztikák?

Az elképzelt félelmek nagyon nagy százaléka soha nem válik valóra. Csupán annyit tesznek, hogy visszatartanak bennünket attól, hogy haladjunk előre. Éppen ezért – ha nagy céljaid vannak – meg kell értened a félelmet, hogy túl tudj lépni rajta a félelmen és az önbizalomhiányon, hogy meg tudd tenni azt, amit igazán szeretnél.

Milyen félelmekkel kell szembenézned vállalkozóként?

Ha megkérdezem az ügyfeleimet, hogy mi tartja vissza őket attól, hogy például blogot indítsanak, vagy elkezdjenek videózni, esetleg könyvet írni, akkor általában olyanokat felelnek, mint:

 • Kudarctól való félelem
 • Elutasítástól való félelem
 • Félelem attól, hogy nem leszek elég jó
 • Félelem attól, hogy elveszik mindenem, ami most van
 • Félelem az ismeretlentől/önbizalomhiánytól
 • A változástól való félelem – mi lesz, ha túl sikeres leszek?
 • Félelem a sikertől

És ezek a félelmek alattomosan beleszövik magukat a döntéseinkbe. Nem ritka, hogy ezek a félelmek diktálják a tetteinket, vagy a legtöbb esetben ezek okozhatók a cselekvés hiányáért.

Nézzünk néhány példát!

 • Szívesen írnék egy könyvet, de mi van, ha az emberek utálni fogják? Talán el kellene olvasnom még néhány könyvet az írásról, mielőtt írni kezdek.
 • Hú, nagyon szeretnék elindítani egy online tanfolyamot, de nem vagyok jó a technikai dolgokban, és nincs elég jó ötletem. Mi van, ha nem tudom jól csinálni?
 • Szívesen kezdenék élő workshopokat tartani, de mi van, ha hülyén nézek ki? Mi van, ha nagyon rosszul tudok előadni?
 • Azt hiszem, emelnem kellene az áraimat, de mi van, ha elveszítem az ügyfeleket? Nézd meg ezt-azt: csak xxx ezer forintot kér óránként. Ennél magasabbra nem tudok menni, senki sem fizeti meg.
 • Addig nem tudom elindítani az új blogomat, amíg nem lesz legalább három hónapom a „megfelelő” cikkekből. Valahol azt olvastam, hogy ez fontos, ezért dolgozom ezen, és még nem tudom elindítani!

A kifogások azonban csak álruhás félelmek.

Mit gondolsz, ezek alapján a példák alapján már egyértelmű, hogy hogyan alakulnak át a félelmek aggodalmakká?

És hogyan ragadnak meg ezek aggodalmak bennünk és válnak kifogásokká?

Nagyon durva belegondolni, nem?

Például eltervezed, hogy elindítasz egy online tanfolyamot. Elkezdesz hozzá anyagot gyűjteni, belemerülsz, utánaolvasol, kutatsz. Egy idő után pedig teljesen elakadsz, mert olyan részletességgel akarod megvalósítani, hogy mindig valami újdonságra bukkansz. Úgy érzed, hogy még ez is kell, ott olvastál egy új dolgot az is hasznos lehet, de a másik témában még nem vagy magabiztos, ezért annak még utánanézel – és így tovább….

Lehet, hogy közben úgy érzed, hogy milyen profi vagy, mert nagyon felkészült leszel és szuperül haladsz a célod megvalósítása felé. Úgy érzed, hogy az utolsó részletet is kitalálod, akkor majd egy nagyot léphetsz a célod elérése felé.

Na, ilyenkor kell megállni egy pillanatra és egy őszinte önvizsgálatot folytatni. Ha megteszed, akkor rá fogsz jönni, hogy valójában csak elkerülöd a megvalósítást, mert félsz. Csak tanulsz, jegyzetelsz, újabb és újabb anyagokat, tanfolyamokat vásárolsz, de nem valósítasz meg belőle semmit. Mert félsz.

Teljesen megértem ezt. Én ugyanezen megyek keresztül minden alkalommal. Ugyanúgy bennem van a félelem, hogy elég jó leszek-e, elég hasznos dolgokat mondok-e, vajon érdekelni fog-e bárkit is az, amiről beszélek. Sok esetben engem is halogatásra késztetnek ezek a félelmek.

De mivel már többször átéltem ezt a helyzetet, ezért felismerem és már sokkal korábban tudok tenni ellene, mint korábban. Tudom, hogy az egyetlen dolog, ami segít elérni a célomat, az az, hogy szembeszállok a félelmeimmel és a kifogásaimmal, a negatív gondolkodási mintáimat felismerem és  tudatosítom magamban, átgondolom őket, majd a félelem ellenére cselekedni kezdek.

Mutatom, hogy mi vált be nekem!

1. lépés – tudatosítom a félelmet!

Ha felismerem, hogy már minden készen van ahhoz, hogy megtegyem az első lépést a megvalósítás felé, de mégsem teszem, akkor valójában a félelmeim tartanak vissza. Ezt tudatosítanom kell!

Ilyenkor előveszek egy lapot – azért lapot, mert én nagyon szeretem a számomra fontos dolgokat kézzel leírni, szerintem nagyon nagy ereje van – szóval előveszek egy lapot és leírom, hogy mit szeretnék.

Például a célom, hogy megírjak egy könyvet.

Ezután leírom, hogy pontosan mitől félek ezzel kapcsolatban. Pl. attól, hogy nem fog tetszeni senkinek, rossz kritikát kapok, nem veszi meg senki és nem keresek vele semennyit. Őszintén, a lehető legaprólékosabban leírom a félelmemet. Beleértve azt is, ha valaki valamit mondott nekem ezzel kapcsolatban, pl. a magyartanárom azt mondta, hogy soha nem tudok megírni egy rendes fogalmazást vagy bármi, ami ezzel kapcsolatosan élni fog bennem.

Ezután leírom, hogy milyen kifogásokat/elkerülési taktikákat veszek észre magamon. Például arra hivatkozok, hogy nincs időm a gyerekek miatt, sok a munkám stb.

Ezután végiggondolom és leírom, olyan részletesen, ahogy csak tudom, hogy mi lehet a legrosszabb következménye annak, ha nem sikerül, ha elbukok. Pl. abba kell hagynom a vállalkozást és munkahelyre kell mennem vagy hasonlók. Ebből érdemes többet felírni, majd egy 1-10-es skálán pontozom őket, ahol az 1 azt jelenti, hogy nem egyáltalán nem lenne hatással az életemre, a 10 pedig azt, hogy nagyon nagy és negatív hatása lenne.

Ezután véigmegyek a felírt pontokon és végiggondolom, hogy ha ez történik, akkor mit tehetnék, hogy helyrehozzam a kárt és a dolgok pozitív irányba induljanak el. Van-e erre lehetőség? Pl. rendben van, hogy elmegyek munkahelyre dolgozni, de mellette esténként még dolgozhatok az új könyvemen

Majd azt is felírom, azokat a következményeket, amik akkor történnének, ha soha nem próbálom meg elérni a célomat. Ha nem írom meg a könyvet, akkor olyan munkahelyre kell mennem, amit utálok, soha senkihez nem fog eljutni az üzenetem. Azért itt érdemes arra is gondolni, hogy utólag megbánni és sajnálni dolgokat sokszor rosszabb, mint szembenézni a félelemmel és elbukni.

Ezután pedig leírok minden pozitív dolgot, amit akkor következik be, ha elérem a célom és elkészül a könyv. Sikerlistás lesz, szakértőnek tekintenek, nagy portálok keresnek meg, ismert leszek, szabad életet élhetek, nem függök majd munkahelytől stb.

2. lépés – megerősítések!

Újra megfogalmazom a félelmeimet és leírok néhány megerősítést, amit naponta alkalmazok majd. Például nekem van egy füzetem, amiben ezeket fel szoktam írni. Ide beleírom a hosszú távú céljaimat, és mindazt, amit szeretnél elérni. Számomra fontos, hogy le legyenek írva.

Én ezért is ragaszkodom a kézzel íráshoz, nekem nagyon bevált, és ha hasonló dolgok foglalkoztatnak, akkor javaslom, hogy te is szánj egy kis időt erre, mert az eredmény nem marad el.

Szóval újra leírom a hosszú távú céljaimat. Ezek fontos, hogy összhangban legyenek a miértemmel, a vállalkozásom céljával. Fontos, hogy már jelen időben írom ezeket. Például én egy író vagyok. Vagyis olyanokat írnék le, hogy én egy sikerlistás író vagyok, több ezer példányt adtak már el a könyvemből, nem okoz gondot, hogy újabb és újabb témákat találjak az új könyveimhez, minden nap írok, magabiztos vagyok, bevételeim nagy része az írásból származik és hasonlók.

Ezeket a megerősítéseket minden reggel tudatosítom magamban. Mert ha így kezdem a napot, akkor pontosan azokra a tevékenységekre fogok fókuszálni, amelyek elvisznek a célomhoz.

Ha például úgy írod le a kijelentéseket, hogy már megvalósítottad őket, akkor kisebb az esélye annak, hogy félelemmódban ragadsz. Ehelyett viszont bátorságot érzel majd, felvállalod azokat a konkrét tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a jövőbeni kívánt állapot elérését.

Ez nagyon jól jön akkor is, ha napközben elbizonytalanodok, félelmet érzek. Ilyenkor újraolvasom ezeket a megerősítéseket és ez segít újra fókuszba kerülni.

Végül a 3. lépés – következetesség!

A 3. lépés pedig az, hogy elkezdek következetesen apró lépéseket megtenni a cél elérése érdekében, még akkor is, ha ott van a félelem. Hidd el, hogy minden vállalkozó félelemmel néz szembe. Főleg akkor, ha új területre lépnek, és olyasmivel találkoznak, amivel korábban még soha.

De tudod miben mások azok, aki sikeres vállalkozást építenek, mint azok, akik folyamatosan csak álmodoznak?

 • a félelem ellenére mégis következetesen cselekednek
 • rövid távú kényelmetlenségeket lecserélik a hosszú távú sikerekért
 • felismerik, tudatosítják a félelmeket és beleállnak a helyzetbe
 • vannak eszközeik, bevált folyamataik a megoldásra, illetve arra, hogy hogyan lépjenek túl a félelmeiken, mint például az, amit az előbb említettem
 • tudatosítják, hogy a hiba nem rossz, abból lehet tanulni és legközelebb másképp csinálni
 • nem hasonlítgatják magukat másokhoz
 • nem a kifogásokra koncentrálnak, hanem arra, hogy megoldást találjanak
 • megünneplik a győzelmeiket még akkor is, ha kicsik, mert tudják, hogy a cselekvés és annak tudatosítása erősíti az önbizalmukat és szakértelmüket
 • terveket állítanak fel, majd apró, megvalósítható lépésekre bontják őket, hogy lássák, hogy mit kell még megtenniük
 • olyan emberekkel veszik körül magukat, akik hasonlóan gondolkodnak, akik ugyanúgy az álmaik megvalósításán dolgoznak

Ne feledd te is meg tudod csinálni ezeket a dolgokat. A lényeg, hogy tudatosítsd magadban, hogy nem a legnagyobb dologgal kell kezdeni.

Az első lépés, hogy elhatározod, hogy nem hagyod, hogy a félelmeid és a kifogásaid visszatartsanak.

Ez az egyetlen döntés, amit meg kell hoznod ahhoz, hogy elérd a jövőbeni céljaidat.

Minden, amit akarsz, amit el szeretnél érni, a legtöbb esetben a komfortzónán túl van. Ne hagyd, hogy a félelem, az aggodalom és a kifogások legyenek azok az okok, amelyek miatt nem valósítod meg álmaid vállalkozását, és nem éled azt az életet, amit szeretnél.

Kezdd kicsiben! Ne becsüld alá a kis lépéseket, mert azok majd egy hatalmas dologgá fognak összeállni. Tudod, az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.

Szóval mi lesz az, amit ma megteszel? És mi lesz az, amit holnap?
Nem baj, ha ma csak egy blogbejegyzés lesz belőle, vagy éppen lefoglalod a domaint a jövőbeni oldaladhoz, esetleg létrehozod a FB csoportodat vagy megírod a könyved tartalomjegyzékét.

A lényeg, hogy minden nap tegyél valamit a célod elérése érdekében.

Nos, neked mi lesz az, amit ma megteszel?

Szükséged lenne egy kis segítségre?
Akkor iratkozz fel a heti Csendes tippek introvertált vállalkozóknak című leveleimre és segítek!
Kattints ide!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.