fbpx
Blog

Az introvertált személyiség 4 típusa – te melyikbe tartozol?

Read Time:4 Minute, 17 Second

 

A 4 féle introvertált típust Jonathan Cheek személyiségpszichológus saját kutatásai alapján határozta meg. Elmélete szerint megkülönböztetünk szociális, gondolkodó, aggódó és megfontolt típusú introvertált személyiséget. Nézzük, hogy melyik típusra mi jellemző, és honnan ismerheted fel, hogy hova tartozol!

 

1.Szociális introvertált

A szociális introvertált típusra mondhatjuk azt, hogy ez az a klasszikus introvertált típus, amit a legtöbben ismerünk. Mindent megtesznek azért, hogy elegendő idejük legyen önmagukra, ha mégis szocializálódnak, akkor az emberek egy kis csoportja mellett érzik jól magukat. Az ő esetükben elmondható, hogy nem félénkek a társasági helyzetekben, csupán a kisebb társaságokat részesítik előnyben. Nem igazán élvezik a nagy tömeget vagy az olyan összejöveteleket, ahol sok az ismeretlen arc.

A szociális introvertáltak inkább irányító típusúak, mert ez lehetőséget ad számukra, hogy megfigyeljenek másokat anélkül, hogy nyomást éreznének az állandó interakció miatt. Amikor valakivel kettesben beszélnek, akkor hangjuk erősebbnek tűnhet a szokásosnál, mert ilyenkor csökken a szorongásuk.

Jellemzőik:

 • túl sok ember közelében, illetve túl sok társadalmi interakció után kimerültnek érezhetik magukat
 • nagy létszámú, csoportos programok leszívják az energiáikat
 • sokkal jobban élvezik a kisebb létszámú csoportokat, ott bátrabban megnyílnak
 • nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni, inkább a csendesebb környezetet választják
 • általában introspektív és intellektuális természetűek, komolyabban veszik saját gondolataikat, mint azt, amit mások gondolnak rólak

 

2.A gondolkodó introvertált

A gondolkodó introvertáltak intelligensek és megfontoltak. Szeretik, ha emberek vannak körülöttük, de a szociális introvertáltakhoz hasonlóan ők sem szeretik a nagy tömeget. A nagy csoportok ugyanis lefárasztják őket, úgy érzik, hogy túl sok irányból érkezik egyszerre az interakció. Túl sok minden történik és nincs lehetőségük arra, hogy egy kis lélegzethez jussanak.

A gondolkodó introvertáltak számára fontos, hogy elegendő időt kapjanak arra, hogy egyedül legyenek, mert így tudnak mindent feldolgozni, ami velük történik. Enélkül az idegrendszerük túlterhelődik, és állandó szorongásos állapot alakulhat ki. Ők azok, akikre gyakran azt mondják, hogy „elvannak a saját világukban”. Nagyon odafigyelnek a saját belső érzéseikre, állandóan elmélkednek, gondolkodnak.

Jellemzőik:

 • arra van szükségük, hogy időt fordítsanak önmagukra, mert csak így tudnak produktívak lenni
 • ők azok, akik talán a legnagyobb mértékben kerülik az interakciókat és az emberek társaságát
 • napjuk nagy részét azzal töltik, hogy a történteken gondolkodnak, elemzik az eseményeket és az őket körülvevő világot, ennek oka, hogy mindent inkább logikával szeretnének megmagyarázni, nem pedig érzelmekkel vagy intuícióval

 

3.Az aggódó introvertált

Az aggódó introvertáltak szinte folyamatosan aggódnak, szoronganak. Gyakran amiatt, hogy egy új helyzet mit hoz majd a számukra, hogyan alakulnak a dolgok vagy mi vár rájuk az ismeretlenben.

Talán ők azok, akik a leginkább vágynak a magányra, az egyedüllétre, mert nagyon feszélyezi őket mások, főleg ismeretlenek társasága. Sok esetben gondjuk van az önbizalmukkal, gyakran érzik úgy, ha belépnek egy ismeretlen helyre, hogy mindenki őket nézi, velük foglalkozik. A helyzet általában akkor sem javul, ha már egyedül vannak, mert ilyenkor hajlamosak gondolatban újra és újra lejátszani egy adott szituációt. Sokszor elmélkednek azon, hogy mit kellett volna másképp csinálniuk.

Gyakran elutasítják az eseményekre való meghívást, de elsősorban nem azért, hogy egyedül legyenek, hanem azért, mert tudatában vannak, hogy milyen erős szorongást okoz számukra, ha emberek között vannak.

Jellemzőik:

 • leginkább az egyedül töltött időt kedvelik
 • sokat, néha túlságosan sokat gondolkodnak, aggódnak a történteken, nem egyszer a saját gondolataik csapdájában esnek
 • nem kedvelik azokat a találkozókat, hogy túl sok ismeretlen ember van jelen, ezért bíztatásra van szükségük, mielőtt ilyen helyre elmennek
 • értékelik, sok esetben igénylik is a segítséget akkor, ha ismeretlen helyre mennek, mert előfordulhat, hogy gyorsabban túlterhelődnek, mint mások

 

4.A megfontolt introvertált

A megfontolt vagy más szóval visszafogott introvertált az a típus, ami egy kicsit kevésbé ismert, de valójában elég gyakori, ha odafigyelünk. Ez olyan valakit ír le, aki visszafogja magát, és beletelik egy kis időbe, amíg „bemelegszik”, mielőtt teljesen megnyílna.

Ezek az emberek nem félnek a társadalmi interakcióktól, éppen ellenkezőleg. Legtöbbjük szívesen találkozik új emberekkel, de általában nagyon megválogatják, hogy ki felé nyílnak meg. Úgy vannak vele, hogy azokra fordítanak időt és energiát, akik kiérdemelték a bizalmukat. Ettől egy visszafogott, megfontolt introvertált titokzatosnak tűnhet.

Jellemző rájuk, hogy háttérbe vonulnak, és megfigyelnek, mielőtt cselekednének. Mindig gondolkodnak, mielőtt megszólalnak, és ha egyszer valaki elnyeri a bizalmukat, akkor sokáig ki is tartanak mellette.

Jellemzőik:

 • időt kell adni önmaguknak az alkalmazkodásra, és ezt a környezetüknek is tiszteletben kell tartani
 • nagyon érzékenyek a környezetükben bekövetkező változásokra
 • saját tempójukban kell haladniuk, de ez sok esetben mások szemében lassúnak, körülményesnek tűnhet
 • bármilyen zajos, nyüzsgő helyszín és környezet nagyon hamar lefárasztja őket
 • szeretnek a háttérben maradni, és nem szeretik felhívni magukra a figyelmet
 • időre van szükségük ahhoz, hogy valakivel önfeledten beszélgessenek

 

Mindegy, hogy melyik típusba tartozol, tudnod kell, hogy rengeteg erősséged van. Ahhoz pedig, hogy ezeket jól ki tudd használni, először fel kell ismerned és tudatosítanod kell őket önmagadban. Vállalkozóként ez különösen fontos, hiszen ha nem tudod, hogy mik az erősségeid, nem tudod, hogy miben vagy egyedi és hogyan tudsz kitűnni a tömegből, akkor a vállalkozásod sem lesz sikeres.

A megfelelő önismeret azonban nagyobb magabiztosságot tud neked adni. Ha pedig magabiztos vagy, akkor nem fog gondot okozni, hogy kiállj mások elé, vagy hogy marketingezd önmagad.

Foglalj egy ingyenes időpontot és beszéljük át, hogy hogyan tudok neked segíteni megtalálni a saját hangod, felismerni az erősségeidet és meghatározni azt, amivel ki tudsz tűnni a tömegből, és stabilan növekvő vállalkozást tudsz építeni!

Ella

Introvertált vállalkozóknak segítek önazonos, magabiztos online megjelenés kialakításában, és a személyiségükhöz igazodó, stabilan növekvő üzlet felépítésében.